”Anual, agricultorii sunt prejudiciați de sute de milioane de lei”

Fluctuațiile cursului valutar sunt în defavoarea agricultorilor, atât primăvara, cât și toamna, a declarat expertul în politici economice Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE:  „Dacă ne uităm atent, în primăvară, agricultorii procură chimicale și combustibil pentru lucrările de primăvară. Atunci când agricultorii fac achiziții, leul moldovenesc se depreciază, și ei sunt nevoiți să plătească cu 3% mai mult, numai din cauza cursului valutar.”

Iar toamna, agricultorii au iarăși de pierdut, doar că, după alte principii.  

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „În toamnă, când producătorul agricol trebuie să-și vândă marfa și să o ducă la export, leul moldovenesc, din contra, se apreciază și atunci agricultorul primește cu 3% mai puțin, și asta vorbim de sute de milioane de lei anual. Deci, agricultorii noștri, anual, sunt prejudiciați de sute de milioane de lei.”

În asemenea situație, ar trebuie să se implice, în primul rând, Banca Națională a Moldovei.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ÎN POLITICI ECONOMICE: „Banca Națională trebuie să fie foarte atentă la acest fenomen, și dacă agricultorii sunt mai mult de 50 % din producția noastră de export, atunci noi trebuie să fim foarte atenți cum politica noastră valutară se corelează cu interesele producătorului nostru autohton, în mod special, agricultorii.”

  Astfel, se pare, agricultorii au motive să fie nemulțumiți de cum funcționează lucrurile în domeniu. Cel puțin, primăvara și toamna.