Antreprenorii, obligați să se adapteze cerințelor de gestionare a deșeurilor

Până la finele anului curent, agenții economici din Republica Moldova, inclusiv cei din sectorul horticol și apicol , vor trebui să se înregistreze în Sistemul Informațional Automatizat Managementul Deșeurilor (SIAMD) și să asigure procesul de colectare, transportare, depozitare și valorificare (inclusiv prin reciclare) a deșeurilor de ambalajele rezultate din produsele plasate pe piață.

Aurelia Bahnaru, expertă în economia circulară și managementul deșeurilor, susține că: „Un distribuitor de fructe cu rulaj de 120 tone de mere, doar în Chișinău, generează timp de un an peste 12 tone de deșeu din lăzi și caserole din carton. În același an, o companie producătoare de miere de albini, care pune pe raft 40,000 borcane, generează circa 23 tone de deșeu din ambalaje de sticlă și încă jumătate de tonă de capace din metal, care ajung la tomberon. Însă doar o parte infimă din aceste deșeuri ajung să fie valorificate prin reciclare, iar majoritatea sunt depozitate la gropile de gunoi din Moldova. Mecanismul REP va schimba acest lucru, fiind un instrument eficient pentru a aplica principiului “Poluatorul Plătește” și promova „Economia Circulară” ”.

Antreprenorii sunt obligați să se aliniaze cerințelor de gestionare a deșeurilor din ambalaje, conform noilor prevederi legale prin asigurarea colectării, transportării și valorificării acestora prin reciclare. În cazul neîndeplinirii acestor obiective, agenții economici vor achita taxa pentru poluarea mediului pentru fiecare tonă de deșeu de ambalaje plasată pe piață.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anual, peste 90% din cele 3 milioane de metri cubi de deșeuri generate în Republica Moldova sunt depozitate la gropile de gunoi, în mare parte neautorizate. Potrivit unui studiu recent, doar 3% din plasticul produs și importat în țară este colectat și reciclat.