Anticorupție: Papa Francisc din Vatican limitează cadourile bisericii la 40 de euro

Papa Francisc a emis joi un nou decret prin care se impune divulgarea și controalele economice complete pentru managerii Vaticanului, inclusiv cardinali, și care stipulează că nimeni nu poate accepta cadouri personale în valoare de peste 40 de euro.

 

Practica oferirii de cadouri în rândul clericilor catolici a fost sursa mai multor scandaluri în Biserică în ultimii ani.

 

În 2019, o investigație a Bisericii SUA a constatat că episcopul Michael J. Bransfield a trimis cecuri personale în valoare totală de peste 350.000 de dolari către aproximativ 140 de clerici de peste un deceniu, inclusiv doi cardinali americani. Ulterior a folosit fondurile locale ale Bisericii pentru a se rambursa. Ancheta l-a găsit responsabil pentru hărțuirea sexuală a adulților și manipulări financiare. El a negat săvârșirea faptelor greșite.

 

Unul dintre cardinalii Vaticanului care a primit cadourile de la Bransfield a returnat banii și celălalt a spus că i-a dat la organizații de caritate.

 

Anul trecut, un raport al Vaticanului despre fostul cardinal american, Theodore McCarrick, arătat că a dat în mod regulat cadouri în numerar colegilor clerici, inclusiv oficialilor Vaticanului, pe o perioadă care a scanat decenii.

 

McCarrick a fost expulzat din preoție în 2019, după ce o anchetă internă l-a găsit vinovat de abuz sexual asupra minorilor și adulților și abuz de putere.

 

Limita de 40 de euro pentru cadouri se aplica tuturor angajaților Vaticanului de orice nivel și restului decretului managerilor, fie clerici, fie laici.

 

Acesta a spus că managerii trebuie să dezvăluie în momentul numirii și la fiecare doi ani după aceea, dacă au fost obiectul unor investigații financiare.

 

De asemenea, se spune că nu pot folosi proprietăți imobiliare obținute din fonduri din activități ilegale. Autoritățile financiare din Vatican vor fi împuternicite cu controale.

 

Semnatarii vor trebui să declare că nu dețin, chiar și prin părți terțe, investiții sau mize în companii listate ca fiind expuse unui risc ridicat de spălare a banilor.

 

Nu pot deține acțiuni sau alte interese în companii ale căror politici sunt contrare doctrinei sociale a Bisericii. Aceasta a fost o referință aparentă la companiile farmaceutice și la cele care afectează grav mediul.

 

Papa a spus că personalul trebuie să respecte „reglementările și cele mai bune practici” acceptate la nivel internațional care necesită transparență din partea celor care dețin roluri cheie pentru a combate „conflictele de interese, practicile de patronat și corupția în general”.

Aceste practici sunt foarte binevenite după numeroasele scandaluri și întâmplări care implică reprezentații bisericii în spălări de bani, abuzuri sexuale și cazuri penale. Societatea modernă trebuie să acorde mai multă atenție acestor fenomene și să înceapă să pună întrebări, mai ales în cazurile penale din partea reprezentanților bisericii din Republica Moldova.

 

Ar trebui să dăm întrebări de genul:

Ar trebui oare să pune un control asupra bisericii și finanțelor acesteia?;

Trebuie să limităm ”jertfele” făcute de oameni bisericilor din Moldova?;

Este corect să cerem un raport public despre cheltuielile și donațiile bisericilor din MD?

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/world/europe/pope-issues-new-anti-corruption-decree-vatican-managers-including-cardinals-2021-04-29/