ANSA reamintește despre obligațiile producătorilor și procesatorilor de vin
Strugurii ajunși la maturitatea tehnologică şi transportați la prelucrare trebuie să corespundă condițiilor specificate în standardul moldovenesc. Atenționarea vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Autoritățile reamintesc despre obligație în contextul Regulamentului privind organizarea pieței vitivinicole.
Prin urmare, întreprinderile vinicole, sunt în drept să procure sau să recepționeze strugurii tehnici solicitând următoarele acte: Dovada înregistrării în Registrul vitivinicol, extrasul eliberându-se de către Oficiul Național al Viei și Vinului. Totodată, este necesar registrul de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar, cu efectuarea copiei la pagina care indică ultimul tratament.
Potrivit autorităților, simultan, întreprinderea vinicolă, va evalua aspectul exterior al strugurilor și va determina concentrația în masă a zaharurilor și concentrația în masă a acizilor titrabili în struguri.
Instituția atenționează că unitățile vinicole sunt responsabile pentru controlul siguranței produselor vitivinicole, astfel, fiind în drept să solicite de la producători acte, raport de încercări, certificat de calitate, care confirmă calitatea și siguranța strugurilor.