ANSA fortifică capacitățile de testare a laboratoarelor
În scopul asigurării, de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unui control eficient al organismelor modificate genetic, începând cu 2 ianuarie 2023, laboratorul Biologie moleculara al I.P. „Laboratorul central fitosanitar” din subordinea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, își extinde capacitatea de testare a organismelor modificate genetic, conform listei de mai jos:
Lista produselor modificate genetic după FAO testate în Laboratorul central fitosanitar
Material semincer, material săditor, Materie primă pentru producerea alimentelor sau furajelor Limita admisibilă de OMG 0,3% (0.1% din 2024) | Produse procesate Limita admisibilă 0,9% OMG |
Soia Boabe de soia
| Tofu de soia, sos de soia, făină de soia, lactate ce conțin soia (brânzeturi, lapte, lapte praf pentru nou-născuți, margarină, unt), lecitina de soia, proteină de soia, cereale ce conțin soia, ciocolate ce conțin soia, proteina de soia, biscuiți etc. Șrot de soia |
Porumb Boabe de porumb
| Porumb conservat, biscuiți de porumb, faină de porumb, cereale de porumb (gris, floricele, fulgi), pesmeți, malai, porumb dulce, snacks-uri sărate (chipsurile de tortilla sau nachos), sirop de porumb (se găsește în dulciuri, deserturi), produse de patiserie, rondele de porumb etc. Șrot de porumb |
Rapița Semințe de rapiță | Turte de rapiță furajere, ulei de rapiță etc. |
Grâu Boabe de grâu | Tărâță de grâu, făină de grâu, gluten de grâu furajer, cereale din grâu (griș etc.), biscuiți etc. |
Orez Boabe de orez | Orez pasat, făină de orez, fulgi de orez, rondele de orez etc. |
Lucerna Semințe de lucernă | Lucernă deshidratată (peleți de lucernă, baloți de lucernă) etc. |
Bumbac Semințe de bumbac | Prăjitură cu semințe de bumbac, făină din semințe de bumbac, ulei din semințe de bumbac (presat la rece și nefiltrat) etc. |
In Semințe de in | Ulei, produse de patiserie ce conțin semințe de in etc. |
Vânătă Semințe de vânătă | Produse procesate ce conțin vânătă, Conserva din vânătă, vânătă congelată etc. |
Ardei dulce Semințe de ardei dulce | Ardei dulce măcinat, conserve etc. |
Prun Lăstari de prun | Prune uscate, congelate, gem de prune conservate, piure, terci de ovăz cu prune, prune în ciocolată etc. |
Cartof Tuberculi de cartof | Produse ce conțin cartofi (fulgi, cipsuri), amidon etc. |
Fasole Păstăi de fasole | Conserve cu fasole, fasole congelate etc. |
Tomate Semințe de tomate | Produse procesate ce conțin tomate, conserve ce conțin tomate (pastă de tomate), ketchup etc. |
Sfecla de zahar, Rădăcina proaspăta Frunze de sfeclă de zahar | Pulpă uscată, rădăcina proaspăta etc.
|
Trestie de zahar Lăstari de trestie de zahăr | Zahar brun, melasa din trestie de zahar etc. |
Eucalipt Lăstari de eucalipt | Ulei de eucalipt etc. |
Șofran Semințe de șofran | Condimente ce conțin șofran etc. |
Trandafir Lăstari de trandafir | Ulei esențial, apa de trandafir, ceai de trandafiri, dulceața etc. |
Papaya Semințe de papaya | Pulbere de papaya, fruct de papaya uscat, piure etc. |
Măr Fructe de mar Lăstari de măr | Sucuri de mar, piure, patiserie cu mere etc. |
Testarea se efectuează prin metoda RealTime PCR Multiplex pentru următoarele elemente transgenice:
-P35s, tNOS, FMV, BAR, NPTII,PAT, CTP2 : CP4 EPSPS
Detaliile privind prestarea serviciilor pot fi obținute la sediul instituției (str. Meşterul Manole, 4), precum și la numerele de telefon: (022) 47 17 13 sau 060155110.