Anna Cruc: Cum FinComBank și Programul „373” transformă ideile în afaceri prospere

FinComBank susține inițiativa statului de dezvoltare a antreprenoriatului autohton prin intermediul accesării creditelor în condiții avantajoase. Astfel, banca a aderat la Programul „373”, semnând Contractul de parteneriat privind implementarea acestui program cu Consiliul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), încurajând astfel antreprenorii să-și dezvolte afacerile sale. Aflați de la Anna Cruc, Directoarea Sucursalei nr.16 din or. Drochia, FinComBank, mai multe detalii despre noua oportunitate de finanțare.

Tot mai des se vorbește despre Programul de stimulare a investițiilor „373”. Ne puteți explica mai detaliat cum acest proiect guvernamental simplifică accesul la finanțarea și dezvoltarea IMM-urilor din Moldova?
Acest program a fost conceput pentru a sprijini întreprinderile mici și mijlocii din țară, facilitându-le accesul la mijloace financiare accesibile, pe termen lung, pentru diverse proiecte de investiții, ceea ce stimulează dezvoltarea economică și creșterea sustenabilă a afacerilor. FinComBank mereu este alături de clienții săi și, desigur, se numără printre primii care a aderat la acest proiect și care deja numără mai mulți clienți care au beneficiat de noul program pentru a-și dezvolta businessul. Aceștia au accesat un credit pentru panouri fotovoltaice, tehnică agricolă, tehnică pentru repararea mijloacelor vehicule și procurarea imobilului. Ne bucurăm că le putem fi alături și le putem oferi sprijinul de care au nevoie.

Sună ca o inițiativă valoroasă pentru mediul de afaceri din Moldova. Ne puteți oferi mai multe detalii despre beneficiile pe care acest proiect le aduce clienților FinComBank?
Programul „373” reprezintă o inițiativă guvernamentală care ajută businessul autohton să își asigure capital de investiții, la costuri și termen de finanțare accesibile. Pentru clienții noștri, noul proiect aduce numeroase beneficii. Rata dobânzii este unul dintre aspectele cheie ale acestui proiect. Pentru creditele acordate în valută străină, euro și dolari, rata dobânzii este de 3%, în timp ce pentru creditele în lei, rata dobânzii este de 7%. Termenul de acordare a creditului poate varia între 3 și 7 ani, iar întreprinderile beneficiază de o perioadă de grație de până la 3 ani. Un aspect important de menționat este că diferența de dobândă va fi subvenționată de Guvernul Republicii Moldova prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru întreprinderile care doresc să beneficieze de acest program?
Cu siguranță și în cazul acestui proiect există anumite repere de care trebuie să țină cont companiile. Astfel, IMM-urile cointeresate în dezvoltarea sau extinderea afacerii sale trebuie să fie înregistrate în Registrul de Stat al Unităților de Drept din Republica Moldova și să nu fie în proces de insolvabilitate, reorganizare sau lichidare. De asemenea, întreprinderea trebuie să respecte cerințele privind protecția mediului stabilite prin lege și să nu aibă datorii restante față de bugetul public național la data solicitării creditului. Compania trebuie să dețină un plan de afaceri care să demonstreze fezabilitatea şi impactul potențial al proiectului investițional. Întreprinderile trebuie să confirme contribuția proprie de cel puțin 10% din valoarea proiectului investițional propus spre finanțare. Și acesta nu este tot, colegii noștri pot oferi antreprenorilor toate detaliile și criteriile de eligibilitate și îi pot ghida în alegerea finanțării care li se potrivește cel mai bine.

Aceste criterii par să asigure o selecție riguroasă a beneficiarilor programului. Ce puteți adăuga la capitolul beneficii pe care le obțin IMM-urile în acest program?
Întreprinderile pot accesa finanțare de până la 15 milioane lei sau echivalentul în USD sau EUR, reprezentând 90% din valoarea proiectului investițional. După cum ziceam anterior, contribuția proprie a beneficiarului trebuie să fie de minim 10% din valoarea proiectului. Un alt avantaj important este lipsa comisionului pentru rambursarea anticipată a creditului și scutirea parțială de comisioane bancare aferente creditului. Prin urmare, comisionul pentru acordarea creditului este de doar 0.5% din suma aprobată.

Cum va aborda FinComBank nevoile individuale ale clienților săi în cadrul acestui program?
Echipa noastră de specialiști oferă consultanță calificată și personalizată pentru fiecare client. Înțelegem că fiecare afacere este unică, cu cerințe și obiective specifice. Iar noi suntem alături și ghidăm antreprenorii, pentru a alege soluția potrivită pentru businessul său. Mereu ne asigurăm că fiecare client înțelege în detaliu cum poate beneficia cel mai bine de Programul „373″ și cum poate adapta această oportunitate la nevoile specifice ale afacerii sale. Abordarea individuala este esențială pentru noi, deoarece ne dorim să contribuim la succesul fiecărei afaceri.

Ce puteți spune despre echipa FinComBank care oferă această consultanță specializată antreprenorilor?
În oricare domeniu, inclusiv cel bancar, oamenii sunt cheia succesului. Echipa noastră este formată din specialiști bine pregătiți și cu experiență. Avem oameni dedicați și pasionați de a ajuta antreprenorii să-și realizeze obiectivele de afaceri. FinComBank acoperă o gamă largă de domenii, inclusiv finanțe, creditare, dezvoltare de afaceri și consultanță. Iar pe lângă acestea, oferă un spectru larg de produse și servicii, cum ar fi conturi curente și depozite, serviciul de încasare, dacă lucrezi cu cash, serviciul E-Commerce, dacă ai un magazin online, proiecte salariale pentru angajații companiei, Internet Banking care oferă oportunitatea de a realiza diverse operațiuni online, precum și multe altele.