Animalele marine ar inhala poluanți atunci când ies la suprafață
Animalele marine ar inhala poluanți atunci când ies la suprafață. Microplasticele au fost găsite pentru prima dată în respirația delfinilor, potrivit unui studiu care sugerează că mamiferele marine inhalează contaminanții potențial dăunători. Echipa de cercetare din SUA este îngrijorată de impactul potențial al materialelor plastice inhalate asupra plămânilor animalelor, transmite the Guardian.
Oamenii de știință au colectat mostre de aer expirat de la delfinii cu bot în două locuri. Ei au găsit microplastice în respirația expirată de la toți cei 11 delfini cu nas de sticlă prelevați, făcându-i să creadă că plasticele inhalate erau în aer.
LESLIE HART, co-autor și expert în sănătate publică: „Faptul că delfinii au o capacitate pulmonară mult mai mare și respiră adânc poate însemna că sunt expuși la doze mai mari de microplastice decât oamenii.”
La nivel mondial, oamenii și fauna sălbatică sunt expuse la particule minuscule de poluare cu plastic, cunoscute sub numele de microplastice, în aer, apă și alimente. Acestea au fost legate de efectele negative asupra sănătății. Principalele căi de expunere sunt ingestia și inhalarea. Studiile la oameni au indicat că inhalarea de plastic poate duce la inflamarea plămânilor și alte probleme respiratorii.