Andrei Curăraru: În ciuda embargoului rusesc asupra vinului moldovenesc. Republica Moldova a reușit să transforme această criză în oportunitate
Embargoul asupra vinului moldovenesc, impus de Federația Rusă la 27 martie, 2006, a provocat pierderi majore pentru industria vinului din Moldova, care depindea atunci în mare măsură de piața rusă. Aceasta a fost o reacție la criticile Moldovei față de prezența Rusiei în Transnistria și relațiile cu Bruxelles-ul. “Embargoul a paralizat, practic, industria vitivinicolă, care la acel moment reprezenta aproximativ 10 la sută din PIB-ul agricol”, susține Andrei Curăraru, expert WatchDog,md.
ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog,md:
„Vinul moldovenesc e bun doar de vopsit garduri.” Această frază, rostită de Ghenadi Onișcenko, șeful Rospotrebnadzor, în plină criză diplomatică în 2006, a fost mai mult decât o insultă. A fost expresia brută a unei doctrine vechi: cine nu se supune Moscovei, plătește. Iar Moldova, prin simplul fapt că îndrăznea să critice prezența rusă în Transnistria și să comunice cu Bruxellesul, a fost pusă la colț — economic, simbolic, umilitor.”
Potrivit statisticilor, la acel moment, peste 80 la sută din exporturile de vin ale Moldovei mergeau spre piața rusă. Producția de vin îmbuteliat a scăzut în 2006 cu 63 la sută, față de anul precedent. Pierderile estimate depășeau 180 de milioane de dolari.
Șapte ani mai târziu, în 2013, când Moldova urma să parafeze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, istoria se repetă. Sub pretextul neconformitpților tehnice, exporturile către Rusia s-au prăbușit cu 66 la sută, iar peste 40 de companii au fost afectate,
ANDREI CURĂRARU, expert WatchDog,md:
“Uniunea Europeană a reacționat ferm și rapid. În octombrie 2013, Bruxellesul a liberalizat complet importurile de vin moldovenesc. Două luni mai târziu, în decembrie, s-a lansat brandul național „Wine of Moldova. A legend alive”, cu sprijinul SUA, al Suediei și al BERD. În paralel, USAID investește peste 17 milioane de dolari în digitalizarea industriei, crearea registrului viticol, trasabilitate, asistență tehnică, rebranding și deschidere către piețele occidentale. În loc de embargo, Moldova primește stimul de modernizare.”
Între 2014 și 2022, ponderea exporturilor către Uniunea Europeană crește de la 15 la sută la peste 60 la sută, în timp ce Rusia scade sub 10 la sută. În 2022, exporturile de vin către UE depășesc 55 de milioane de dolari. Către Rusia, ajung sub 8 milioane.
La 19 ani de embargo rusesc impus vinurilor moldovenești, Andrei Curăraru susține că Republica Moldova a reușit să transforme această criză în oportunitate, În urma sprijinului internațional și al unor investiții semnificative, exporturile de vin moldovenesc către UE au crescut substanțial, iar în 2022 exporturile către Rusia au scăzut drastic.
Vinurile moldovenești au câștigat peste 500 de medalii internaționale între 2014 și 2022, iar industria vitivinicolă este în continuă ascensiune.
Citiți mai mult:
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.