ANDREI CUMPANICI: Implementarea cerințelor standardelor GLOBALG.A.P. facilitează relațiile comerciale cu marile lanțuri de supermarketuri din UE
Implementarea sistemelor de management al calității, certificarea și comercializarea fructelor din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene a consolidat imaginea producătorilor din țară drept parteneri de încredere. Această recunoaștere duce la extinderea afacerilor și diversificarea piețelor de desfacere, precum și la sporirea competitivității sectorului de producere a fructelor și creșterea economică.
Dr. Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat de Chemonics International, conf. univ. UTM afirmă că siguranța și calitatea fructelor depind de toate etapele lanțului de producție, recoltare, manipulare, procesare, distribuție și comercializare până la consumator. Potrivit domnului Cumpanici, respectarea standardelor de calitate și siguranță alimentară crește nu doar vânzările și veniturile, dar și posibilitățile de dezvoltarea ale producătorilor.
Domnule Cumpanici, ce înseamnă fructe de calitate în secolul al XXI-lea și după ce parametri se măsoară, astăzi, calitatea acestora?
Pentru fiecare dintre noi, un fruct de calitate poate avea caracteristici diferite. Pentru a vorbi toți în același limbaj al calității, au fost elaborate standarde internaționale care sunt implementate de producători la nivel național și internațional, pentru a garanta că specificațiile tehnice sunt respectate și pentru a demonstra conformitatea. În Republica Moldova, cerințele de calitate și comercializare pentru fructe și legume proaspete sunt reglementate de Hotărârea de Guvern nr. 929/2009 care transpune parțial o serie de regulamente ale Uniunii Europene. Calitatea fructelor este formată, începând cu etapa de selectare a terenului și calitatea solului, plantare, tăieri de fructificare, procesul de polenizare, fertilizare și protecție a plantei și până la decizia, când trebuie de recoltat fructele la o etapă optimă, procesele de sortare și clasificare, pentru a-i păstra calitățile până a ajunge pe masa consumatorului. Astăzi, în lume există mai multe sisteme de management al calității și siguranței alimentare care sunt implementate la nivel primar de producere și la nivel industrial, pentru a ne alinia la aceste cerințe. Producătorii trebuie să-și planifice din timp unde își vor comercializa marfa, pentru a respecta cerințele legislației locale și a țării de export privind calitatea și siguranța produsului, care necesită mai mult timp pentru a fi implementate.
Cum se manifestă aceste cerințe la nivel de produs, să zicem pentru cultura mărului?
Dacă ne referim la cultura mărului, distingem parametrii de calitate cum ar fi cantitatea de substanțe uscate solubile, aciditatea, substanțe minerale, vitamina C, substanțe volatile care conferă aroma şi mirosul produselor. Iar alți parametri țin de culoarea fructului, mărimea, soiul, aspectul exterior sau fermitatea lui. Culoarea unui fruct depinde de etapa de recoltare, spre exemplu soiul Golden, dacă este supramaturat nu va fi de culoarea verde, iar consumatorul va înțelege că este un măr recoltat mai târziu și aceste mere nu pot fi păstrate o perioadă îndelungată. În ultimul timp, consumatorii nu mai cumpără fructe mari și atrag o atenție deosebită la fermitatea acestora, fiind asociată cu maturarea fructelor. Merele cu o fermitate optimă de 7.2 kg/cm 2 sunt asociate cu produse proaspete bine păstrate sau recoltate la o etapă corespunzătoare, cu pulpă crocantă și suculentă. Pentru determinarea fermității fructelor se utilizează penetrometre mecanice sau electronice. Fermitatea se măsoară în kg/cm. Fermitatea fructelor constituie o garanție pentru a menține calitatea pe parcursul manipulării, transportării sau comercializării acestora. Penetrometrele sunt dotate cu pistoane detașabile pentru determinarea fermității fructelor, și anume pistonul cu diametrul de 11 mm (1.0 cm²) este potrivit pentru testarea fructelor cu pulpă tare, și anume: mere. Supermarketurile stabilesc acești parametri ai fermității fructelor pe care producătorii obligatoriu trebuie să le respecte. Dacă producătorul recoltează merele la etapa optimă cu un grad de fermitate de 8-8,5 kg/cm, și acest produs este păstrat în condiții adecvate, ne va permite să-l păstrăm corespunzător până la un an, în funcție de metoda de păstrare: atmosferă normală sau atmosferă modificată.
Republica Moldova a ajuns lider regional la implementarea standardelor internaționale GLOBALG.A.P. care confirmă inofensivitatea și calitatea produselor. Ce înseamnă acest standard?
Standardul GLOBALG.A.P. este recunoscut mondial pentru siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor, şi protecția mediului ambiant. Primul certificat GlobalG.A.P. a fost eliberat în Republica Moldova în anul 2006. În acești 18 de ani de implementare a standardelor GLOBALG.A.P. la nivel național, producătorii moldoveni au devenit vizibili în baza de date GLOBALG.A.P. la care au acces toate supermarketurile și așa au posibilitatea să inițieze afaceri cu potențiali cumpărători la nivel mondial. GLOBALG.A.P. este un standard de bune practici în agricultură și se referă la produse de origine vegetală, efective de animale și acvacultură. Standardul GLOBALG.A.P. (IFA) fructe şi legume abordează o serie de cerințe, precum: siguranța și trasabilitatea alimentelor; mediu ambiant, inclusiv biodiversitatea, sănătatea, securitatea și bunăstarea lucrătorilor; bunăstarea animalelor, managementul integrat al dăunătorilor (IPM) și sistemul de management al calității (SMC) etc. În ultimul timp, GLOBALG.A.P. a devenit și mai exigent din punct de vedere al cerințelor de siguranță și analizează toate elementele din care este format procesul de producție, începând cu solul, apa, echipamentele de producție, fertilizanții, pesticidele etc. În total, 190 de cerințe care sunt clasificate drept minore, majore și recomandate. Producătorul trebuie să respecte 100% din criteriile „Cerințe majore” şi nu mai puțin de 95 la sută din criteriile „Cerinţe minore”. Standardul oferă claritate cu privire la cerințele pieței și acționează ca un manual practic pentru activitățile din cadrul gospodăriei agricole cu integrarea cerințelor din legislația națională la implementarea acestuia. Standardul GLOBALG.A.P. este un standard voluntar, dar cerințele prevăzute sunt obligatorii.
Cum să înțelegem noțiunea de standard voluntar?
Standardele voluntare GLOBALG.A.P. sunt recunoscute la nivel mondial privind Bunele Practici în Agricultură (G.A.P.). Implementarea standardelor voluntare permite producătorilor și exportatorilor de produse să penetreze pe o anumită piață, spre exemplu pe piața europeană. Aceasta presupune asumarea voluntară a utilizării standardului, fapt care atrage şi responsabilitatea pentru consecințele acestei implementări. Un producător poate activa fără implementarea standardelor GLOBALG.A.P. atâta timp cât nimeni nu i le solicită, dar acestea devin obligatorii pentru a accede în rețelele de supermarketuri, care au participat la elaborarea standardelor. Între timp, cerințele supermarketurilor din Europa privind reziduurile de pesticide au devenit și mai exigente. Pentru fructele sămânțoase și sâmburoase este stabilit un numărul maxim de 4 substanțe active, care trebuie să fie cu 25-30 la sută mai mici decât cele stabilite la nivel european sau chiar și mai exigente, în funcție de vânzătorii cu amănuntul. Pentru a respecta aceste cerințe producătorii au nevoie de mai multe cunoștințe privind aplicarea corectă a produselor de protecție a plantelor, utilizarea doar a produselor omologate pentru culturile date, calibrarea echipamentelor de aplicare a produselor de uz fitosanitar etc. Respectiv analiza multireziduală a pesticidelor, a tuturor substanțelor active aplicate în procesul de producție înainte de recoltare și analiza acestora în cadrul unui laborator acreditat ISO 17025.
Cât de receptivi sunt producătorii la aceste cerințe ale pieței și ce s-a schimbat în ultimii ani?
Prin intermediul proiectelor finanțate de USAID și Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova am reușit, în ultimii ani, să instruim sute de producători, să susținem procurarea și implementarea de echipamente inovatoare, editarea manualelor care sunt disponibile de pe platformele online privind producerea fructelor. Eu cred că producătorii trebuie să învețe tot timpul, deoarece cerințele pieței se schimbă continuu. Cei care nu sunt la curent cu cerințele pieței, riscă să comercializeze fructele pentru alt scop, decât cel stabilit inițial. O astfel de abordare le poate oferi producătorilor mai multe oportunități precum penetrarea noilor piețe, cu prețuri mai bune.
Cât de ușor pot fi puse în practică aceste standarde, ținând cont de realitățile cu care se confruntă producătorul local?
Nu pot nega faptul, potrivit căruia, condițiile pedoclimatice nu influențează calitatea fructelor. Cu toate acestea, producătorii trebuie să fie foarte prudenți ce cultură plantează, ce soi, unde plantează și ce fel de sisteme de producție vor utiliza, accesul la apă pentru irigare etc. O productivitate mai mare de 70 de tone per ha pentru cultura măr nu este posibilă, astăzi, fără a îmbunătăți continuu procesele de producție și implementarea inovațiilor. Noi avem producători la nivel național care, indiferent de provocările mediului, au reușit să obțină recolte bogate și de calitate. Este o mândrie pentru noi să vedem aceste fructe și în supermarketurile din Uniunea Europeană, fapt care demonstrează că putem concura cu cei mai mari și puternici producători de fructe.
Ce beneficiu au producătorii și exportatorii moldoveni, dacă respectă aceste standarde de calitate?
Prin implementarea cerințelor standardelor GLOBALG.A.P., producătorii și exportatorii facilitează relații comerciale cu marile lanțuri de supermarketuri din UE și alte piețe. Aceasta o demonstrează și experiența fermierilor din ultimii ani , care au crescut exporturile de prune și struguri de masă pe piețele din Uniunea Europeană, iar cireșele moldovenești au ajuns și în Marea Britanie, acum cinci ani acest lucru era doar un obiectiv. Producătorii și exportatorii au realizat că respectarea standardelor de calitate înseamnă mai multe posibilități de dezvoltare a propriilor afaceri.