Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunii, spune președintele Maia Sandu, referindu-se la atacurile din regiunea de est a țării. Declarațiile au fost făcute după ședința Consiliului Suprem de Securitate. în contextul în care Tiraspolul a anunțat trei atacuri, fără a concretiza sursa acestora.
Moldova crește nivelul de alertă și întărește paza instituțiilor de stat, inclusiv cele pentru asigurarea ordinii publice și a securității, a adăugat președintele Maia Sandu. Ea sugerează, din informațiile parvenite, că tensiunile ar veni din partea unor forțe din interiorul regiunii transnistrene.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.
Consiliul Suprem de Securitate a recomandat creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate, dar și creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră.
Maia Sandu susține că Moldova militează în continuare pe o soluționare pașnică a diferendului transnistrean.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Republica Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, negociat pe cale diplomatică, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă”.
Marți, 25 aprilie, în clădirea așa-zisului Minister al Securității din regiunea transnistreană au răsunat mai multe explozii. Victime nu au fost raportate.
Ulterior, Biroul politici de reintegrare și-a exprimat îngrijorarea și în legătură cu incidentul care s-a produs în seara zilei de luni, 25 aprilie, în orașul Tiraspol.
Explozii au avut loc și în dimineața zilei de marți, în orașul Grigoriopol. Două antene de telecomunicații au fost afectate, a anunțat așa-zisul departament de Interne de la Tiraspol.
Kremlinul spune că urmărește îndeaproape agravarea situației din Transnistria, care provoacă îngrijorare, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus. Acesta a menționat că Vladimir Putin nu intenționează să discute cu președintele Republicii Moldova, fapt confirmat și de Maia Sandu.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Nu am planificată această discuție”.
Situația tensionată din stânga Nistrului îi pun în gardă pe cetățeni, care consideră că aceste provocări sunt o amenințare în adresa țării noastre.
„Eu cred că asta e o provocare, provocare din partea Transnistriei. Și explozia de ieri și de astăzi dimineață la antenele care difuzau radio.”
„Cred că Ucraina. De ce ar face asta? Sunt de părere că rușii nu au pentru ce să atace Transnistria.”
„FSB-ul rusesc. Scopul ca și în Ucraina, de a acapara Republica Moldova.”
„Niște acțiuni de provocare cred eu, nu-i din partea Moldovei, cu siguranță. Eu cred că din partea autorităților din Transnistria, e părerea mea subiectivă, cu siguranță nu sunt implicați ucrainenii și nici autoritățile din Moldova nu sunt implicați în această acțiune.”
Scopul acestor acțiuni, zic oamenii, este destabilizarea situației din zonă.
„Destabilizare, destabilizare să fie oamenii în panică, stres.”
„Dar scopul evident cum a fost spus de către Kremlin, ca în cea de a doua operațiune să intre în Transnistria, pentru că probabil ar avea avantaj să atace Ucraina din flancul vestic.”
„Eu cred că ca asta e o provocare din partea Rusiei. Ei doresc să ocupe și Moldova, deci să înceapă și cu Moldova un fel de operațiune cum spun ei și asta e un motiv.”
„E greu de zis ce va urma, cred că nimeni nu poate spune. Dar scopul inițial este de a înfricoșa oamenii ca să-și schimbe opiniile politice sau să fugă din zona de unde sunt ei acum.”
Evenimentele din Transnistria reprezintă o escaladare foarte serioasă a situației, susține istoricul și analistul politic Anatol Țăranu.
ANATOL ȚĂRANU, istoric, analist politic: „Războiul se aproprie tot mai mult de Republica Moldova. Trebuie să fim cu ochii în patru, să urmărim foarte atent ce se întâmplă în Transnistria și în jurul ei, fiindcă foarte multe date vorbesc despre pregătirea unei invazii militare a rușilor în zona transnistreană, iar aceasta ar însemna că Republica Moldova va fi nemijlocit implicată în războiul din Ucraina. Să sperăm că situația nu va deraia pe această pantă, dar la ora actuală există șanse reale ca starea lucrurilor să se deterioreze și mai mult. ”
De această dată, scenariul este diferit față de cel din 1992, când a avut loc războiul ruso-moldovenesc de pe Nistru.
ANATOL ȚĂRANU, istoric, analist politic: „Diferit este că e un mare război în Ucraina și Rusia participă la acest război cu forțe foarte mari. Transnistria este astăzi ocupată de către Federația Rusă, dacă e să judecăm după declarația Asambleii Europene. Asta e o diferență cardinală. Și din acest punct de vedere, pericolul este foarte mare.”
În regiunea transnistreană a fost instituit cod roșu de „pericol terorist” pentru o perioadă de 15 zile.