Reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății ar preveni peste 50.000 de decese pe an în orașele europene, potrivit unui nou studiu publicat în revista ”The Lancet Planetary Health”.
În primul astfel de studiu, ziarul, lansat miercuri (20 ianuarie), a estimat numărul deceselor premature datorate particulelor fine (PM) și dioxidului de azot (NO2) în peste 1000 de orașe din Europa, clasificându-se orașele din cea mai mare până la cea mai mică sarcină a mortalității datorată poluării aerului.
Acesta a concluzionat că reducerea poluării aerului la nivelurile recomandate de OMS ar putea preveni 51.213 decese premature pe an, în timp ce creșterea ambiției și reducerea dincolo de nivelurile recomandate ar putea preveni decesele mai mult decât dublul acestei cifre.
Poluarea aerului este o cauză majoră de mediu pentru boli și decese în întreaga lume, zonele orașelor fiind puncte fierbinți pentru poluare și boli.
De asemenea, studiul a clasificat orașele folosind un scor de sarcină a mortalității bazat pe ratele de mortalitate, procentul de mortalitate prevenibilă și anii de viață pierduți din cauza fiecărui poluant atmosferic.
Madridul s-a dovedit a avea cea mai mare povară a mortalității cu NO2, cu aproximativ 206 decese care pot fi prevenite sub nivelurile OMS și 2.380 decese prevenibile sub cele mai scăzute niveluri, reprezentând 0,6% și respectiv 7% din decesele anuale.
Orașele mai mari și cele mai importante din Europa de Vest și de Sud s-au clasat pe poziția cea mai ridicată pentru povara mortalității cu NO2, inclusiv Anvers în Belgia, Torino în Italia și Paris, Franța.
Brescia, în nordul Italiei, a avut cel mai mare scor al mortalității PM, cu 232 decese prevenibile sub nivelurile OMS și 309 sub cele mai scăzute niveluri, reprezentând 11% și, respectiv, 15% din decesele anuale.
Pe de altă parte, orașele din țările scandinave au avut cea mai scăzută mortalitate din cauza poluării aerului atât pentru PM cât și pentru NO2, Tromso din Norvegia raportând cea mai mică povară de mortalitate asociată cu NO2, în timp ce Reykjavik din Islanda a înregistrat cea mai scăzută povară de mortalitate asociată cu PM.
În studiu, 84% și 9% din populația din toate orașele au fost expuse la niveluri de PM și NO2 peste liniile directoare ale OMS.
Cercetătorii spun acum că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a explica diferitele efecte asupra sănătății, bazate pe regiune, vârstă, sex și statutul economic, pentru a oferi o înțelegere mai profundă a problemei și a permite acțiuni politice mai bine direcționate.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/reducing-air-pollution-could-save-50000-deaths-a-year-says-new-lancet-report/