Analiză: Moldova folosește doar 0,5 la sută din apa disponibilă pentru agricultură, trebuie să creștem de 20 de ori utilizarea acesteia
Republica Moldova se confruntă tot mai des cu fenomene climatice nefavorabile, caracterizate prin temperaturi ridicate și lipsa precipitațiilor, în special în sudul țării. Potrivit expertului economist Veaceslav Ioniță, aceste condiții au un impact major asupra agriculturii, dar problema principală nu este doar seceta, ci lipsa măsurilor adecvate pentru atenuarea efectelor acesteia.
VECESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice
„Noi folosim doar 0,5 la sută din toată apa care este disponibilă anual pentru Republica Moldova. Noi trebuie să ne consolidăm capacitățile de captare și utilizare a apei disponibile, să creștem de 20 de ori intensitatea de utilizare a acestei ape în agricultură.”
Conform expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, agricultorii au nevoie urgent de sisteme de irigare funcționale pentru a combate efectele secetei. În anul 2024, se preconizează o producție agricolă globală de aproximativ 45 miliarde de lei, în scădere față de nivelul înregistrat în 2021.
VECESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice
„Agricultorii au spus deja că de când activează ei nu au avut un an mai bun ca 2021. Cu părere de rău, cred că nici nu vor avea în viitorul apropiat ”
Totodată, cantitatea de precipitații a scăzut constant în ultimele decenii, în special în sudul țării, unde aceasta este cu 20 la sută mai mică față de restul teritoriului. Veaceslav Ioniță susține că problema agriculturii din Moldova nu este doar seceta, ci și lipsa sistemelor eficiente de irigare, care au fost neglijate de-a lungul anilor.
În prezent, doar 1 la sută din suprafața agricolă a țării este irigată, iar intensitatea utilizării apei pentru irigații este de 20 de ori mai mică decât în trecut. Comparativ cu țările din regiune, Republica Moldova se află la coada clasamentului în privința utilizării apei pentru agricultură, având un potențial mare neexploatat.
VECESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice
,,Republica Moldova, care are condiții climatice mai proaste decât România și Ucraina, având în vedere volumul de precipitații care cade anual, intensitatea utilizării apei pentru irigare este de trei ori mai slabă decât în Ucraina și de zece ori mai slabă față de România.”
Această subutilizare gravă a apei agravează efectele secetei în agricultură, Moldova pierzând circa 99 la sută din apa sa regenerabilă care „se duce pe apa sâmbetei.” Comparativ, România folosește 1,17 la sută din resursele sale de apă pentru agricultură, iar Ucraina 1,75 la sută, ceea ce evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru creșterea capacității de irigare în Moldova.
VECESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice
„Republica Moldova are nevoie pentru reabilitarea sistemelor de irigare de 2 miliarde euro. Efortul persoanelor fizice ar fi de 1,4 miliarde euro, iar al autorităților – 600 milioane euro. Până astăzi autoritățile au oferit ca 20 de milioane de euro. Trebuie de 30 de ori mai mult ”
Comparativ cu țările din regiune, Republica Moldova se află la coada clasamentului în privința utilizării apei pentru agricultură, având un potențial mare neexploatat.