An de succes pentru agricultori! Se așteaptă roade bogate
Prețurile la cereale nu vor crește în următoarea perioadă, întrucât, anul 2023 se anunță unul de succes pentru agricultorii din întreaga țară. Astfel, cei de la Ministerul Agriculturii estimează o recoltă mult mai prosperă a cerealelor în acest an, iar depozitele sunt pregătite corespunzător pentru noua producție agricolă, scrie moldpres.md.
Potrivit responsabililor, suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună. În conformitate cu prognozele curente, roada din acest an va fi mai bogată. Cei de la minister îndeamnă agricultorii să-și vândă recolta, deoarece depozitarea și păstrarea acesteia implică costuri suplimentare.
„Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună. Totodată, spațiile de depozitare din țară sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă. În conformitate cu prognozele curente, roada din acest an va fi mai bogată”, spune cei de la Ministerul Agriculturii.
În contextul costurilor de tranzacționare și evoluției acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță, autoritățile spun că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative ale prețurilor.
„Îndemnăm agricultorii să-și vândă marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare”, subliniază ministerul de resort.
Totodată, și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că producția alimentară globală este în creștere. Cel mai recent raport bianual privind piețele alimentare globale indică sporuri probabile ale producției în majoritatea categoriilor, inclusiv orez, cereale grosiere, culturi oleaginoase, lapte, zahăr, carne și pește și produse pescărești. Se estimează că producția globală de cereale secundare va crește cu 3%, până la 1.513 mln de tone, iar cea de orez va înregistra o majorare cu 1,3%, până la 523 mln de tone.
Anul trecut, agricultorii nu prea au avut motive de bucurie. În 2022, recolta a fost în jumătate faţă de cea din anul precedent. Vremea toridă şi lipsa ploilor i-au păgubit pe fermieri, iar acest fapt a cauzat scumpirea pâinii.