Ambrozia – spaima alergicilor

Vara a trecut, dar nu și problemele create de ambrozie care se răspândește  și toamna provocînd incomodități, în special alergicilor.

Îngrijorător este faptul că mulți pot  dezvolta din cauza acesteia astmul. Potrivit medicilor, chiar și cei pe care buruiana nu îi prea afectează, expunîndu-se mai mult timp în apropierea ei, pot deveni sensibili.

 „Concentrația în aer a polenului este foarte mare în ultima perioadă, pentru că s-au extins foarte mult ariile de prezență a acestei plante. Ea este numită „iarba pârloagelor”, pentru că înainte creștea doar pe terenuri părăsite, acum crește și în centrul Chișinăului. Avem o expunere foarte intensă la concentrații foarte mari de polen și asta sensibilizează. La un moment dat, pacienții vor ajunge să dezvolte simptome”, afirmă medicul alergolog Victoria Brocovschii.

Locuitorii capitalei dau vina pe autorități, care nu iau măsuri suficiente pentru a nimici toată ambrozia. Pe de altă parte, șeful Întreprinderii Municipale Spații Verzi, Serghei Carp spune că situația este sub control, dar e nevoie de implicarea tuturor.

 „De la Spațiile Verzi, zilnic lucrează manual câte 2 angajați pe sector, dar în general de la 25 la 30 de angajați în combaterea ambroziei. Ne străduim să combatem, în primul rând, chimic cu erbicide, asta îi sfătui pe toți cei care ne aud și ne văd”, spune Serghei Carp, directorul Î.M Spații Verzi.

Oficialul a mai menționat că îndeosebi este complicat la periferia orașului, unde mai multe terenuri sunt în paragină. Pentru a distruge planta, întreprinderea cheltuiește circa 250 de mii de lei pe sezon, bani preconizați îngrijirii spațiilor verzi.

„Pentru anul acesta, am procurat erbicide la început de an de 95 de mii de lei, asta înseamnă vreo 500 de litri de erbicide și o sa mai cumpărăm încă 100 de litri, pentru că până la sfârșitul perioadei de vegetație mai este de lucru”, relatează Serghei Carp.

 „Perioada lunilor august, septembrie și chiar până în noiembrie, ambrozia are perioada maximă de polenizare. Această mica parcelă poate crea mule probleme pentru persoanele alergice, iar dacă autoritățile nu lucrează suficient, trebuie să intervenim noi pentru a remedia situația.”

Pentru a evita situațiile neplăcute, specialiștii recomandă să se poarte mască de protecție pentru a nu inhala aerul îmbâcsit cu polen. În afară de asta, este bine să se țină cont și de alte aspecte.

 „Seara, dușul este obligatoriu, spălatul părului este obligatoriu. Hainele cu care a fost pacientul afara sau persoana nu trebuie să fie păstrate în camera în care doarme. Ochelarii de soare ne protejează pentru pătrunderea polenului în ochi și masca pe care o folosim pentru coronavirus este benefică pentru a nu pătrunde polenul în căile respiratorii superioare”, menționează Victoria Brocovschii.

În 2018, Guvernul a aprobat un regulament privind combaterea și răspândirea ambroziei, dar și un plan de acțiuni care prevede mobilizarea organelor competente în nimicirea ei înaintea perioadei de înflorire.

Responsabilii sectoarelor private care nu vor respecta instrucțiunile  urmează să fie sancționați cu o amendă de până la 9 mii de lei.