Ambrozia: Pericole pentru sănătate și măsuri de eradicare
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare atrage atenția populației rurale și urbane, autorităților publice locale, organizațiilor și antreprenorilor individuali cu terenuri, gospodăriilor țărănești, locuitorilor din sectorul privat și companiilor de administrare a clădirilor de apartamente asupra necesității implementării în timp util a măsurilor de distrugere a ambroziei.
În ultimii 200 de ani, ambrozia s-a răspândit în 80 de țări. Ambrozia este una dintre cele mai dăunătoare buruieni și cei mai periculoși alergeni din lumea plantelor. Daunele economice cauzate de ambrozie în zonele în care este răspândită sunt foarte mari. Prin dezvoltarea unei mase puternice deasupra solului și a unui sistem radicular extensiv, inhibă foarte mult plantele cultivate, consumând multă apă pentru a forma o unitate de substanță uscată (în medie de 2 ori mai mult decât cerealele), ceea ce duce la uscarea solului.
Ambrozia răsare în aprilie, la o temperatură a solului de 8-10ºС. Înflorirea are loc de la sfârșitul lunii iulie până în octombrie, semințele se coc în septembrie-octombrie.
În perioada de înflorire, ambrozia este cunoscută ca cel mai puternic dușman al sănătății umane, provocând focare de astm bronșic și febra fânului ambroziei. Cele mai mici boabe de polen, care se încadrează pe mucoasa bronșică, provoacă alergii severe. Măsurile de eradicare trebuie luate imediat și metodic: plantele de ambrozie vor fi tăiate, smulse, distruse și eliminate din zonă. Este de menționat că ambrozia este, de asemenea, rezistentă la unele erbicide, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru măsurile eficiente de prevenire și control.