Amalgamarea localităților se amână?

Guvernul propune reducerea la zero a alocaţiilor bugetare prevăzute în acest an la bugetul de stat pentru amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale. Motivul invocat de Ministerul Finanţelor este „faptul că nu s-a finalizat elaborarea cadrului normativ conex”, scrie mold-street.com.

Iniţial, Guvernul a planficat alocarea din bugetul de stat pentru anul 2023 a sumei de 250 milioane de lei, pentru Fondul de amalgamare voluntară a localităților. Se prevedea că repartizarea acestor alocații se va efectua în modul stabilit de Guvern.

Ulterior la rectifiarea bugetară din iunie 2023, suma prevăzută a fost redusă de cinci ori, până la 50 de milioane de lei. Un recent proiect de modificare a Legii Bugetului de stat prevede diminuarea acestor alocaţii cu încă 50 milioane lie, adică din buget pentru 2023 nu va mai fi alocat niciun ban pentru amalgamare.

Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost adoptat de Parlament în lectura a doua pe 31 iulie 2023 şi a fost publicat pe 18 august 2023, el urmând să intre în vigoare peste trei luni, adică pe 18 octombrie 2023.

Legea respectivă are ca scop declarat „crearea unui cadru normativ necesar pentru amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi în vederea consolidării capacităților administrative ale autorităților publice locale și prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației”.

Potrivit documentului, „amalgamarea voluntară presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi – sate, comune și orașe, sau municipii, în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, criterii și proceduri”.

Astfel, în condițiile de bază ale amalgamării voluntare se prevede că teritoriul unității administrativ-teritoriale amalgamate trebuie să fie continuu, cu un număr al populației de minimum 3.000 de locuitori, iar distanța de la centrul administrativ al UAT amalgamate până la centrul oricărei dintre unitățile care o formează nu trebuie să depășească 25 de kilometri.

Printre criteriile de selectare a centrului administrativ al UAT amalgamate se numără demografia (UAT cu cel mai mare număr de locuitori), capacitatea fiscală raportată pe locuitor, precum și capacitatea de furnizare a serviciilor publice.

Se prevede că procesul de amalgamare voluntară va fi inițiat în baza deciziilor consiliilor locale ale unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi, adoptate cu votul majorității consilierilor aleși, la propunerea primarului, a 1/3 din numărul consilierilor aleși sau a 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot care domiciliază în unitatea respectivă.

În acest sens, a fost instituit Fondul de amalgamare voluntară a localităților, mijloacele căruia vor fi utilizate pentru acordarea de stimulente financiare: transferuri cu destinație specială pentru pregătirea procesului de amalgamare voluntară; transferuri cu destinație specială pentru dezvoltarea infrastructurii în UAT amalgamate, precum și transferuri pentru susținerea bugetelor UAT amalgamate.

În prezent, aproape 35% dintre unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I (sate, orașe) din Moldova au o populație redusă, sub 1.500 de locuitori, ţara noastră fiind una dintre cele mai fragmentate țări din Europa”.