Astăzi, 7 iunie, este marcată Ziua mondială a siguranței alimentelor. Aceasta are drept scop creşterea gradului de conştientizare publică asupra problemelor privind siguranța alimentară la nivel mondial şi consolidarea eforturilor pentru garantarea consumului de alimente sigure.
La nivel mondial, se estimează că, în jur de 600 milioane de oameni se îmbolnăvesc în urma consumului de alimente contaminate și 420 mii mor, în fiecare an. Mai mult, acest fapt determină pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoasă. Copiii mai mici de 5 ani sunt cei mai vulnerabili, suportând în jur de 40 la sută din consecințele consumului alimentelor nesigure. Totodată, aceștia sunt afectați cel mai mult și de malnutriție.
Siguranța alimentară deține un rol primordial în menținerea alimentelor în stare corespunzătoare și inofensive pe întregul lanț alimentar: începând cu producția primară până la depozitarea, transportul, distribuirea, importul, exportul, vânzarea și furnizarea acesteia către consumatorul final.
De Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, ANSA face apel la responsabilitatea consumatorilor și îndeamnă ca grija pentru siguranța alimentelor să devină o tradiție zilnică în fiecare casă.