În Republica Moldova există un deficit mare de brațe de muncă, atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. Invitat la emisiunea ,,Puterea a Patra”, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că inclusiv și ministerul pe care-l conduce duce lipsă de cadre, asta chiar dacă recent au fost majorate salariile.
Ministrul Buzu a declarat că Republica Moldova duce lipsă de cadre de muncă în mai multe domenii de activitate.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Sunt cifre destul de mari. Atât în sistemul de asistență socială, în sistemul de educație, în sistemul de sănătate, acolo după mine lucrurile sunt cele mai complicate. Pentru că dacă, spre exemplu, în sistemul de asistență socială, în medie 18%-20% pleacă și vin în fiecare, este mai ușor să instruiești o persoană ca să fie asistent social. Este mult mai complicat să instruiești un specialist în sănătate, un medic. Pentru că perioada de studii este foarte lungă, investițiile sunt foarte mari. Și orice pierdere din sistemul de sănătate complică lucrurile. Dar și în discuțiile cu ministrul Efros, în afacerile interne, ducem lipsă peste tot. Și în sectorul privat este o problem”.
Alexei Buzu a declarat că și Ministerul Muncii și Protecției înregistrează un deficit de brațe de muncă.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Inclusiv la ministerul pe care-l conduc ducem lipsă de persoane. Deci noi, inclusiv după ce am majorat salariile, în continuare nu reușim să completăm toată structura ministerului. Ducem lipsă de încă minim 15 persoane, nu putem să angajăm”
Oficialul a precizat că numărul mare de locuri de muncă vacante se explică și printr-o serie de probleme ce țin de Guvern.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Avem persoane care îngrijesc copii mici și ar vrea poate să revină mai rapid pe piața muncii, parțial cel puțin. Și pentru că avem problemele pe care le avem cu grădinițele, cu școlile… Pentru că după școală ce faci cu copilul? Nu toți au resurse să meargă la programe după școală. Nu avem creșe suficiente, grădinițele sunt arhipline, cel puțin în urbe. Și, aici, cred că putem noi să facem mult mai bine. Avem și probleme de prestațiile sociale, spre exemplu, unii beneficiari de ajutor nu sunt interesați să revină mai repede sau, cel puțin, să beneficieze de programe de ocupare activă”.
Potrivit datelor publicate de Biroul Național al Statisticii, anul trecut, numărul estimat al șomerilor a fost de 27,7 mii, fiind în ușoară descreștere față de nivelul anului 2021.