Alexandr Manciu: „În 2023, Republica Moldova a făcut un pas istoric pentru agricultură, începând exportul produselor procesate din carne de pasăre în Uniunea Europeană.”
Octavian Bratosin a discutat în cadrul emisiunii Actualitatea la Raport de ieri, despre sănătatea alimentelor, Regulamentele adoptate de ANSA, despre simplificarea cerințelor pentru micii producători, situația epizootică din țară, dar și despre exporturile produselor de origine animală din Moldova spre UE. Invitatul emisiunii a fost Alexandr Manciu, director general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.
OCTAVIAN BRATOSIN: Vă rugăm să ne expuneți care este situația epizootică din Republica Moldova de la începutul acestui an?
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct ANSA:
În ultimii doi ani avem o situație destul de tumultoasă în regiune privind situația epizootică. În 2024 Republica Moldova a avut de combătut mai multe focare izbucnite în țară, inclusiv în fauna sălbatică, cât și la animale domestice. Am început anul cu o implozie de gripă aviară înregistrată la lebede, în fauna sălbatică, colegii au colectat cadavrele de pe lacuri și au asigurat lichidarea rapidă a tuturor focarelor. Avem șapte focare de pestă porcină la porcii domestici, în exploatații non-profesionale. Deși la începutul anului 2025 au fost înregistrate anumite focare, se ține sub control prin procedurile de eradicare a focarelor, în colaborare cu administrațiile publice locale care au conștientizat riscul și necesitatea imperativă de a se impune imediat procedurile dictate de specificul bolii respective.
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct ANSA:
Este de menționat că toate aceste focare, fie pesta porcină africană, fie rabia sau ultimele două cazuri de gripă aviară la lebede în proximitatea râului Nistru, se află nemijlocit în zona de frontieră, și cât nu ne-am dori noi să controlăm emergența bolilor respective oricum sunteți influențați și de situația epizootică din vecinătate.
OCTAVIAN BRATOSIN: Să vorbim despre recomandarea ANSA de a returna produsele cumpărate. Care este procedura de identificare a produselor neconforme?
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct ANSA:
În cazul identificării situațiilor care impun rechemarea produselor alimentare are loc pe două căi, prima este prin supravegherea siguranței produselor, la raft, după plasarea pe piață. Republica Moldova este conectată la acel Sistem rapid de alertă european prin care se comunică toate alertele din domeniul lanțului alimentar. În cazul în care anumite produse raportate pe acest sistem informațional au făcut obiectul plasării pe piața din Republica Moldova, ANSA, împreună cu operatorul care a plasat produsul dat, inițiază procedurile de rechemare. Produsele autohtone tot fac parte din programele de control, sunt prelevate probe, supuse testărilor și atunci când se identifică riscuri ce ar putea afecta siguranța consumatorilor se recurge la aceste rechemări. Conform legislației, obligativitatea de anunțare a consumatorilor îi revine operatorului din domeniul businessului alimentar.
OCTAVIAN BRATOSIN: Privind exportul de ouă și carne de pasăre spre UE, câți producători autohtoni din Moldova sunt autorizați pentru a exporta?
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct ANSA:
Se știe că piața europeană este una enormă și de o stabilitate nedefinită și că rigorile europene sunt la cele mai înalte standarde, fie că vorbim de produse de origine vegetală sau animală. În ultimii ani piața europeană este cea mai importantă piață pentru producătorii din Moldova, practic 65 la sută din produse sunt exportate pe această piață. Exportul produselor de origine animală a fost destul de tardiv. Inițial s-a exportat mierea de albini, ulterior a fost deschis exportul pentru caviar, s-au exportat piei brute care se utilizează în industria prelucrătoare. Anul trecut a fost dat acceptul pentru exportul produselor lactate procesate în UE, și în ultimii ani observăm conform statisticilor că înghețata produsă în Republica Moldova este foarte bine cotată și căutată pe această piață europeană.
ALEXANDR MANCIU, director general adjunct ANSA:
în 2023, Republica Moldova a făcut un pas istoric pentru agricultură începând exportul produselor procesate din carne de pasăre, cât și a ouălor de categoria A în UE. În 2024, am depus eforturi maxime și am obținut dreptul de a plasa pe piața UE, inclusiv carnea proaspătă din Moldova, care a fost și dorința avicultorilor din Moldova. Deja peste 200 mii de carne proaspătă de pasăre exportată pe piața UE, în mai puțin de 6 luni de la semnarea acordului. Solicitarea partenerilor europeni este de a crește aceste capacități. Din ianuarie, 2025 Republica Moldova are deja dreptul să plaseze pe piața UE și produsele procesate din carne proaspătă de pasăre.
Interviul complet îl găsiți pe Youtube sau pagina noastrăde Facebook.
Citiți mai mult:
Guvernul va monitoriza strict barajele și lacurile pentru prevenirea inundațiilor
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.