Albina – cea mai importantă ființă de pe Pământ

La 20 mai, este marcată Ziua Mondială a Albinelor. Scopul este de a evidenţia importanţa acestor insecte pentru umanitate, necesitatea protejării lor, dar şi a altor polenizatoare.

Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor.

”Apicultura este foarte importantă pentru agricultura pe care noi o practicăm și, totodată, și pentru natură. Misiunea principală a albinelor este polinizarea  plantelor. Prin polenizare se menține atât biodiversitatea în natură, cât și supraviețuirea plantelor care ne dă atât roadă, cât și oxigenul pe care-l respirăm în fiecare zi”, a menționat Andrei Zagareanu, profesor apicultură, Școala Profesională Bubuieci

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel global depinde de polenizare.

În ultimii ani, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, drept consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice.

Uciderea masivă a albinelor a determinat mai multe ţări să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii substanțelor chimice, una dintre principalele cauze ale dispariţiei insectelor.

În Moldova, sunt înregistrate oficial circa 260 de mii de familii de albine și peste 7800 de apicultori.

Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.