Al treilea val de migrație a tinerilor

Din cei 12,7 mii de tineri care au intrat la Universitate în Moldova în 2019, doar 8,3 mii au finalizat studiile în 2022, iar 4,4 mii tineri, au decis să-și continue studiile peste hotarele țării. Despre aceasta a scris pe blogul său, expertul economic Veaceslav Ioniță.

El a menționat că, în prezent Moldova se confruntă cu al treilea val de migrație – cel mai dramatic: migrația tinerilor.

Primul val a fost în anii 2000-2005,valul sărăciei, atunci când oamenii au mers peste hotare să-și rezolve problema de supraviețuire.

Potrivit expertului, al doilea val a fost în perioada 2015-2018, Valul pentru o viața mai bună. Acești oameni nu mai erau într-o sărăcie extremă, aveau venituri satisfăcătoare, majoritatea de vârsta 30-45 ani, oameni formați, cu familii, dar au plecat pentru o viață mai bună, calitativă.

Acum, după 2018 asistăm la al treilea val de migrație a tinerilor. Ei pleacă masiv, în timpul liceului, la studii, și pe parcursul studiilor. Comportamentul lor poate fi caracterizat printr-un singur cuvânt: plec, a mai spus acesta.

Potrivit lui, dacă acum 10 ani, doar 24% din tineri de vârsta universitară erau peste hotarele țării în prezent ponderea lor deja a ajuns la 40%.