Al treilea val Covid lovește Europa: blocaje impuse și vaccinurile rămân o problemă

La mai bine de un an după ce focarul de coronavirus a fost declarat pandemie, Europa continuă să se lupte cu virusul pe fondul unui al treilea val de infecții și intensificarea măsurilor de blocare.

 

În același timp, lansarea vaccinării blocului rămâne lentă, afectată de problemele producției și de problemele de aprovizionare, în măsura în care liderii Uniunii Europene se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a discuta – încă o dată – introducerea unor eventuale interdicții de export a vaccinurilor.

 

Se întâmplă ca o mână de țări să reintroducă blocaje pentru a reduce un al treilea val de infecții, Franța, Polonia și Ucraina implementând toate măsuri mai stricte în weekend, care vor dura cel puțin câteva săptămâni.

 

Un blocaj parțial de o lună a fost reintrodus în Paris sâmbătă, precum și în alte 15 regiuni din Franța, într-un efort de a depăși numărul crescător de cazuri, în mare parte atribuit noilor variante Covid mai infecțioase.

 

Țara a raportat peste 30.000 de noi cazuri zilnice duminică, ducând numărul total de infecții ale țării la peste 4,2 milioane. Până în prezent, peste 92.000 de persoane au murit din cauza virusului în Franța.

 

Între timp, cea mai mare economie din Europa, Germania, ar putea fi stabilită să extindă blocarea națională în aprilie, deoarece țara se luptă și cu un al treilea val de cazuri Covid-19. Mai multe state ar fi solicitat o extindere a restricțiilor actuale, deoarece rata incidenței Covid a depășit 100 de cazuri la 100.000 de persoane, un nivel pe care guvernul îl spunea anterior că îi va determina să implementeze o „frână de urgență” pentru preveniți răspândirea în continuare.

 

Frâna dată ar fi o lovitură nouă pentru Germania, care începuse să ușureze măsurile de blocare, permițând școlilor să se redeschidă în februarie și unele magazine neesențiale să admită clienții din nou la începutul acestei luni.

 

VACCINUL SE LUPTĂ

Pe măsură ce o mare parte din UE se confruntă cu creșterea numărului de cazuri de coronavirus, lansarea vaccinului blocului rămâne lentă și controversată.

 

Liderii UE trebuie să se întâlnească practic joi pentru a discuta dacă se blochează exporturile de vaccinuri, în timp ce rezervele din regiune rămân insuficiente, iar programul său de vaccinare rămâne în urma celor din alte țări dezvoltate.

 

UE a fost criticată pentru comanda în bloc a vaccinurilor împotriva coronavirusului mai târziu decât Marea Britanie și SUA și ulterior a trebuit să se ocupe de problemele de aprovizionare.

 

Lansarea vaccinului AstraZeneca-Universitatea Oxford sa confruntat cu câteva obstacole în ultimele săptămâni, o mână de țări europene suspendând utilizarea împușcăturii din cauza îngrijorărilor legate de o posibilă legătură cu rapoartele de cheaguri de sânge.

 

Organizația Mondială a Sănătății și Agenția Europeană pentru Medicamente au efectuat analize de siguranță asupra vaccinului, acesta din urmă hotărând joi trecut că este sigur și eficient și beneficiile depășesc orice risc.

 

Datele din lumea reală au dovedit de atunci că vaccinul AstraZeneca este extrem de eficient în reducerea cazurilor severe de Covid, spitalizări și decese la adulți. Vaccinul a primit un nou impuls luni, când au fost publicate rezultatele unui mare studiu din SUA, care arată că vaccinul AstraZeneca este 79% eficient în prevenirea bolilor simptomatice și 100% eficient împotriva bolilor severe și a spitalizării.

 

Cu toate acestea, un sondaj de la ”YouGov” publicat luni a arătat că decizia unor națiuni europene de a suspenda utilizarea vaccinului AstraZeneca a „afectat enorm percepțiile publice privind siguranța vaccinului în Europa”.

 

Sursă informație: https://www.cnbc.com/2021/03/22/third-covid-wave-hits-europe-france-germany-eye-more-lockdowns.html