O echipă AGRO TV a cules primii piersici
De cinci ani, Andrei Moisei, din Telița, Anenii Noi, îngrijește o livadă de piersici. Nu a așteptat pomană de la stat, ci a investit proprii bani, munciți din greu.
„Am început afacerea ca să avem ceva al nostru și să rămânem acasă și să nu depindem de cineva. De la stat nu am avut nici un fel de ajutor, până când, pe cont propriu.”
Andrei Moisei, producător, s. Telița, r. Anenii Noi
A ajuns să vândă cei mai timpurii piersici de pe piață dintr-o întâmplare.
„Nu e meritul meu că piersicii sunt primii pe piață, căci așa le este soiul. Aceasta este unul din primele soiuri, nu știu însă cum se numește. Noi nici nu am cumpărat așa soi, însă ne-a fost vândut anume acesta. Că avem piersici primii, e meritul la pepenierii din Moldova. Natura își face efectul.”
Fiindcă sunt devremi, aceste fructe sunt tentante pentru cumpărători, cărora nu le pare rău să scoată banii din buzunar.
„Până când prețul este bun, dar se va vedea pe viitor, când vor apărea mai multe piersici pe piață, prețul va scădea. Vindem cu 20 lei kilogramul.”
În timp ce alte culturi au avut de suferit din cauza precipitațiilor prea dese, nu a fost așa și în cazul piersicilor.
„Pentru unele culturi, ploile au fost un plus pentru altele un minus, dar nu putem să ne punem cu natura. Însă piersicul nu a suferit.”
Acești pomi sunt predispuși la anumite boli și dăunători. Astfel, tratamentele care trebuie aplicate pe tot parcursul anului vor asigura o roadă pe măsura așteptărilor.
„Am avut două stropituri. Una a fost înainte de înflorire, iar a doua, când a căzut floarea. În rest, nu am aplicat nimic. La moment, livada nu este invadată de insecte.”
Tehnologiile de azi îi ajută pe producători să-și vândă mai repede marfa și să se facă văzuți, cunoscuți și recomandați.
„Principala piață de desfacere este piața locală, însă noi cel mai mult facem livrări. Piersicii se livrează la domiciliu, așa am realizat și cireșele, putem vinde doar datorită unui grup de pe Facebook care susțin afacerile locale. Nu ieșim la piață, nu avem timp să stăm pe piață, că așa știm comanda care o avem și ne străduim să strângem cantitatea de care are nevoie consumatorul.”
Și dacă tot l-am surprins pe Andrei Moisei muncind în livadă, am decis să-i dăm omului o mână de ajutor.
„Nu numai cu filmatul, dar și cu ajutatul.”