Agro IT – proiect care integrează agricultura și IT-ul / FOTO
Activitatea Academiei Agro IT — proiectul care integrează agricultura și tehnologiile informaționale este în plină desfăşurare.
În luna octombrie au fost organizate în jur de 10 interacţiuni cu companii agricole, au fost vizitate 3 companii şi au fost identificate în jur de 5 probleme persistente care urmează a fi abordate în următoarele etape ale Academiei Agro IT.
Identificarea problemele actuale cu care să confruntă agricultorii este scopul vizitelor organizate la companiile agricole din țară. Participanţii academiei — studenţi la inginerie şi agricultură urmează să dezvolte soluții pentru problemele identificate. Ulterior, acestea vor fi testate şi implementate local.
În perioada 16-17 octombrie studenții au mers în teren și s-au familiarizat cu problemele și experiențele fermierilor locali.
Prima vizită a avut loc la Cahul, unde tinerii au cunoscut un agricultor care îngrijește o seră cu zarzavaturi și plante comestibile. Sera esta una bine gândită datorită faptului că se află pe jumătate sub pământ, ceea ce permite păstrarea unei temperaturi și umidități constante. Antreprenorul tinde spre scalabilitate și întreținerea serii cu energie verde. O parte din seră este folosită pentru experimente.
Următoarele vizite au avut loc la Criuleni. Au fost vizitate două companii agricole ale căror principala activitate este producerea merelor.. Studenții au cunoscut agricultorii ce se ocupă de această afacere, care le-au împărtășit din experiența personală în lupta și prevenirea bolilor specifice culturilor de măr. Mai mult ca atât, participanţii s-au familiarizat cu provocările pe care le înfruntă agricultorii: lipsa automatizării procesului de irigare, condiţii mete o imprevizibile cu daune majore, lipsa liniilor de sortare a mărului şi lipsa personalului calificat.
În urma acestor vizite studenții au reuşit să identifice mai multe direcţii la care vor lucra în etapele următoare.
Idei de proiect:
- Dezvoltarea unei unităţi centrale pentru monitorizarea condițiilor de seră.
- Dezvoltarea unui vehicul aerian autonom pentru monitorizarea terenului agricol.
- Construirea unui sistem inteligent care va automatiza procese agricole, etc.
Realizarea tuturor vizitelor a fost posibilă grație ajutorului poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin proiectul Agricultura Performantă din Moldova.