Agricultura se restabilește, dar cu greu
Agricultura Moldovei, datorită condițiilor climaterice favorabile, conjuncturii internaționale benefice, și nu în ultimul rând, datorită investițiilor din ultimii ani, în 2021 va înregistra o creștere spectaculoasă. Conform estimărilor, va depăși ușor nivelul de 40 miliarde lei, scrie expertul în economie, Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, seceta și pandemia de anul trecut au provocat cel mai mare declin în Producția Agricolă din Moldova din toată perioada de existență a agriculturii organizate.
Pentru o înțelegere mai bună a fenomenelor, Ioniță a elaborat un model, care permite să comparăm datele în timp.
”Astfel, am estimat volumul producției agricole în Moldova pentru ultimii 70 de ani, la valoarea și prețurile de astăzi. Pentru ușurarea comparabilității până în 1991 este estimată producția agricolă globală doar pe malul drept al Nistrului. Totodată am considerat extrem de important să împart agricultura în cea organizată și cea individuală. Declinul agriculturii din Moldova începând cu anul 1985, s-a datorat în cea mai mare parte declinului și falimentării gospodăriilor agricole mari, care asigurau circa 85% din toată producția agricolă. În anii care au urmat, producția agricolă în gospodăriile individuale a dominat producția din Moldova. Însă trebuie să spunem că această producție de fapt era o agricultură naturală, de subzistență și nu însemna o agricultură performantă cu tehnologii moderne, care să permită un trai decent celor care o practică”, a subliniat expertul.
Potrivit lui Ioniță, după 25 de ani de dominație a producției individuale, anul acesta avem o schimbare de situație, când producția gospodăriilor agricole mare, cel mai probabil vor depăși ca volum producția individuală. Este un început de restabilire a agriculturii ca ramură economică, dar nu ca activitate de subzistență a celor mai defavorizați oameni de la țară.