Agricultura moldovenească: Recorduri de export în UE

Agricultorii moldoveni beneficiază de o piață garantată pentru exporturi datorită colaborării cu Uniunea Europeană, ceea ce le oferă siguranță pe termen lung. Potrivit Ministrului Agriculturii, exporturile agricole din Moldova către UE în perioada 2023-2024 sunt așteptate să aibă un impact pozitiv asupra economiei naționale, stimulând atât producția, cât și competitivitatea produselor autohtone.

VLADIMIR BOLEA, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare 

,,Struguri exportați in 2023 cantitatea a ajuns să fie de circa 35 mii tone iar suma strugurilor exportați este de 40 mil de dolari. Merele exportate  se ridică la circa 13 mii tone, cu o valoare de 7 mil de dolari. Prunele exportate s-au ridicat la peste 53 mii tone cu o valoare care depășește 31 mil de dolari. Ulei de floarea soarelui exportat într-o cantitate de circa 250 mii tone comparative cu 91 mii tone în 2021. În premieră absolute, Republica Moldova a exportat 99 de tone de usturoi în Polonia pentru prima data în 2024.”

Apropierea de Uniunea Europeană asigură o continuitate și durabilitate în dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova. Această integrare economică nu doar că sprijină agricultorii locali, dar contribuie și la întărirea relațiilor comerciale și la creșterea încrederii investitorilor în potențialul agricol al țării.