Agricultura în criză. Ce își doresc fermierii și ce poate oferi statul

Agricultura este în criză. În plin sezon de recoltare, fermierii nu au motorină, iar prețurile la inputuri au luat-o razna. Pe lângă toate, și anul s-a dovedit a fi unul secetos, iar producătorii acuză autoritățile că le neglijează interesele. Aceștia au organizat proteste pașnice de avertizare în mai multe raioane pentru a transmite un semnal celor de la conducerea țării.  

În același timp, Ministerul Agriculturii spune că a întreprins deja o serie de măsuri pentru a le veni în ajutor și că va continua să sprijine mediul de afaceri. Printre acțiunile enumerate sunt: majorarea fondului de subvenționare cu 60%, compensarea a 30% din acciza la motorină, care potrivit ultimelor modificări, va fi rambursată integral, elaborarea strategiei de dezvoltare a sectorului agricol și rural și a planul de reziliență economică a sectorului. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Actualitatea LA RAPORT, de la AGRO TV Moldova.

MIHAELA RUDENCO, prezentator: Fermierii resimt într-adevăr rezultatele acestor măsuri?

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Bineînțeles, noi ne-am dori mai mult. Dar ipotetic, să ne închipuim că acest ajutor nu vine. Și acesta e răspunsul la întrebare Dvs. dacă fermierii resimt acest ajutor. Bineînțeles înțelegem că în urma acestor majorări fără precedent. La unele inputuri s-au majorat prețurile cu 30%, la altele cu 60%, la altele au crescut cu 300%. Este foarte dificil să te ții de aceste scumpiri și să reușești cu compensarea lor în lanț. În aceste circumstanțe în acre ne găsim, acele măsuri care sunt aprobate de către guvern pentru a veni în sprijinul agricultorilor țin și ele de capacitățile și posibilitățile bugetului.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: Dacă noi să analizăm situația la zi sub aspectul pur matematic, situația este gravă. Cu 300% a crescut prețul la motorină, cu 400% la fertilizanți. S-au dublat prețurile la piesele de schimb și semințe. Criza motorinei, deficitul motorinei, piața angro de motorină – agricultorii au uitat ce e asta, cu canistre, cu tractoare, dimineața, seara. Cel mai vajnic om acum este cel care stă cu pistolul la pompă, cu care tu poți să te înțelegi să găsești motorină dimineața sau seara. E rușine mare.

 MIHAELA RUDENCO, prezentator: Începe sezonul și am auzit fermieri care spun  că nu au motorină, nici nu pot face anumite lucrări.

VASILE MÎRZENCO, director executiv FNFM: M-am dus să iau azi 20 de litri de motorină și când am numărat banii, n-am umplut canistra cu 20 de litri de motorină. Și de pe carduri am scos, ce-am mai avut din pensii, din salarii. Eu încă sunt fermier care încă mă pot descurca cumva, dar majoritatea fermierilor care nu au posibilitățile astea – ce fac?

O altă nemulțumire a agricultorilor ține de blocajul privind realizarea producției, atât sub aspectul interzicerii exportului de grâu, cât și în ceea ce privește activitatea exportatorilor de cereale, care, potrivit fermierilor, cumpără cerealele din Ucraina la un preț mizer și le vând la costuri foarte mari pe piața internațională. Asta, în timp ce producătorii agricoli locali stau cu porumbul, cu floarea-soarelui, cu grâul în depozite și nu îl pot comercializa.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: Uniunea Europeană a alocat 500 milioane de euro suplimentar, România a alocat 70 milioane de euro suplimentar pentru fermieri. La noi, în afară de probleme și blocarea exportului, care a facilitat Trans-Oil și a făcut probleme mari pentru producătorii agricoli, la noi cu ce a contribuit statul?

Alte revendicări țin de compensarea costurilor motorinei, fertilizanților și a pesticidelor, în contextul scumpirilor exorbitante de ultimele 6 luni. Fermierii mai solicită neadmiterea deficitului pe piața de diesel și plafonarea marjei comerciale pentru companiile petroliere la comercializarea angro a motorinei.
În ședința Guvernului din 22 iunie, premierul a solicitat Ministrului Agriculturii să prezintă până la sfârșitul lunii strategia de securitate alimentară.

NATALIA GRAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Acum se vorbește foarte mult despre problemele agricultorilor, trebuie să oferim și o predictibilitate, care sunt planurile noastre, care sunt prioritățile la care lucrăm în contextul rectificării bugetului, care ar fi anumite resurse suplimentare pe care le putem aloca, așa cum am luat decizia să compensăm 100% acciza la motorină pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Prim-ministrul a menționat că analizează și modalitatea de compensare per litru de lapte, dar că trebuie să fie stabilite mecanismele și că se lucrează și la sporirea capacității de depozitare.

NATALIA GRAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: Trebuie toate aceste lucruri care sunt în strategie, trebuie documentul finalizat și să fie consultat cu toată lumea ca să existe această predictibilitate și să nu fie anxietatea în sector pentru că toată lumea înțelege că ne așteaptă o toamnă complicată din cauza războiul din Ucraina și în special a problemelor de logistică.

De cealaltă parte, agricultorii se plâng că există un mare decalaj între teorie și practică.

ALEXANDRU SLUSARI, director executiv, Asociația „Forța Fermierilor”: La capitolul negocierilor, înțeleg că nu-i ușor, dar oricum, la capitolul elaborării strategiilor noi stăm bine. Noi suntem campionul lumii la scrisul strategiilor. Chiar azi vorbeam de aceste probleme, da, parcă toți înțeleg. La noi cuvântul cheie este „se lucrează”. Ce-i cu acciza? „Se lucrează”, dar patru luni scumpirile au fost, nimic nu s-a compensat. Ce-i cu deficitul motorinei? Azi s-a zis tot: „se lucrează”, dar oamenii cu canistre deja de câteva săptămâni umblă.

În cazul în care lucrurile nu se vor schimba și nu vor fi ajutați, agricultorii vor organiza proteste de amploare.