Agricultura ecologică – o prioritate pe plan mondial. Dar cum e la noi?
Pe plan mondial, agricultura ecologică ia amploare, iar cererea pentru produsele sănătoase este în continuă creștere.
Tot mai mulți fermieri înțeleg că agricultura convențională nu este una durabilă, iar cea ecologică oferă soluții pentru a depăși provocările de ordin economic, social și de mediu.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, a fost desfășurată conferința internațională „Agroecologia: o oportunitate pentru agricultură și sisteme alimentare reziliente”.
Mariana Șeremet, fondatoare, ONG „Grădina Moldovei”: „Avem deja o experiență, noi, personal, de cinci ani și jumătate, dar sunt și alte exemple în Moldova care au mai mulți ani în acest domeniu. Principiile funcționează și sunt universale, pentru toate țările lumii cu ajustări de rigoare cu fiecare climă și context de sol. Contează să ai cunoștințe ca să aplici pașii pentru o agricultură respectuoasă față de mediu. ”
Așa cum trecerea la agricultura ecologică implică o serie de transformări în toate sectoarele sistemului alimentar, evenimetul este și o platformă de dezbateri pe marginea mai multor subiecte ce țin de agroecologie.
Tudor Robu, director adjunct, FAO Moldova: „Scopul evenimentului de astăzi este de a crește conștientizarea publicului asupra practicelor agroecologiei și de asemenea a sistemelor de alimentare durabilă.”
În goana după profit, agricultorii uită că, dacă nu este îngrijit corespunzător, solul își pierde valoarea de altădată.
Boris Boincean, academician, director, Institutul „Selecția”, or. Bălți: „Conceptul care domină la moment în Republica Moldova, dar și în întreaga lume, este conceptul industrial de intensificare a agriculturii, bazat pe folosirea imputurilor, îngrășăminte, pesticide, tehnică agricolă, irigare, arătură, care consumă o cantitate enormă de energie din surse neregenerabile și derivatele lor, care sunt orientate la producție și profit, dar nu ținem cont de consecințe.”
În campania electorală, cei de la guvernare au promis că vor prioritiza aceste proiecte, însă, deocamdată, acestea încă adună praf pe rafturi.
Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Sunt niște proiecte de acte normative care sunt în curs de elaborare. La moment, urmează ca după anul nou ministerul să promoveze aceste acte ce vor facilita producerea ecologică.”
Evenimentul este parte a campaniei FAO de conștientizare a importanței sistemelor alimentare și a agroecologiei.