Agricultura după Ciclonul Boris. Culturile de fructe grav afectate

Schimbările climatice reprezintă o provocare majoră pentru agricultură, fapt confirmat și de ciclonul Boris, ce a avut un impact devastator, recolta de fructe fiind grav afectată. Potrivit Moldova Fruct, ciclonul a fost alimentat de apa caldă al Mării Negre, ceea ce a determinat prezența ploilor torențiale și inundațiilor în mai multe regiuni, inclusiv în Republica Moldova.

 

Doctorul în pomicultură Ananie Peșteanu a subliniat că speciile de fructe sâmburoase, cum ar fi soiul Stenley, dar și soiurile timpurii de măr, Gala, au avut de suferit cel mai mult, deoarece alternarea bruscă a temperaturii și umidității a cauzat apariția crăpăturilor evidente pe fructe.

 

Pentru soiurile târzii, cum ar fi Granny Smith și Fuji, problemele nu sunt la fel de vizibile, dar temperaturile ridicate și umiditatea excesivă pot afecta calitatea fructelor pe termen lung. În astfel de condiții, apar frecvent probleme precum sticlozitatea, ce degradează gustul și textura fructelor.

 

Experții în pomicultură, recomandă producătorilor de fructe să adopte măsuri de adaptare, cum ar fi irigarea eficientă și instalarea plaselor anti-grindină și anti ploaie, pentru a proteja livezile de schimbările climatice tot mai frecvente.