Agricultura 4.0. – Sistemul Pergola și tehnologiile moderne de producere a strugurilor de masă

În ultimii ani, agricultura din țara noastră devine tot mai afectată de schimbările climatice. Pentru a evita, cât mai mult posibil, afectarea culturilor și menținerea unei recolte de calitate înaltă, tot mai mulți producători optează pentru tehnologii moderne.

Unul dintre ei este Ion IONAȘ, care deține, în localitatea Grozasca din raionul Ungheni, 10 hectare de struguri, soiul Moldova. Datorită digitalizării afacerii sale, horticultorul culege, anual, aproximativ 30 de tone de roadă per hectar.

Potrivit antreprenorului, sistemul pergola are multiple avantaje față de plantațiile tradiționale. Este vorba atât de protejare a strugurilor de soarele arzător, ploi şi mucegai, cât și sporirea recoltei de câteva ori.  După plantarea viței-de-vie, horticultorul a întâmpinat și primele provocări care, la rândul lor, l-au impus să găsească soluții urgente de protejare a plantațiilor.

  1. Prima și cea mai bună decizie fiind instalarea unei plase antigrindină, cu un cost total de aproximativ două milioane de lei.
  2. Următoarea etapă, nu mai puțin importantă, a fost instalarea sistemului de irigare modern. Datorită acestuia, conducerea întreprinderii, are posibilitatea de a monitoriza de la distanță volumul de apă și fertilizanți, necesari pentru buna dezvoltare a plantelor. De asemenea, Ion IONAȘ a mărturisit că anterior pentru irigarea viilor era nevoie de aproximativ 70 de angajați, iar în prezent numărul acestora s-a redus doar la două persoane.
  3. O altă tehnologie, care ia permis horticultorului să economisească timp și resurse a fost instalarea a două stații meteo. Acestea oferă date importante în luarea deciziilor pe perioada producerii precum: umiditatea și temperatura aerului și a solului, direcția și viteza vântului, prognoza bolilor la culturile agricole și identificarea riscurilor de îngheț care, de asemenea pot fi monitorizate prin intermediul aplicațiilor mobile.
  4. Un alt aspect, care ajută horticultorul în gestionarea afacerii este monitorizarea tehnicii, utilizate pentru întreținerea plantațiilor. Datorită mai multor senzori, orele de muncă ale angajaților pot fi calculate cu ușurință, precum și cantitatea de motorină utilizată.

Pentru a încuraja și alți colegi din domeniu, Ion IONAȘ a menționat că cel mai important lucru în inițierea și menținerea unei afaceri sunt pașii făcuți corect, chiar din prima zi.

Digitalizarea întreprinderii permite o mai bună organizare a muncii. Informațiile rezumative, obținute de pe teren cu ajutorul platformelor online, conțin o arhivă de imagini din satelit stocate timp de mai mulți ani. Acestea fac posibilă determinarea zonelor de dezvoltare neuniformă a plantelor, studierea influenței reliefului asupra dezvoltării culturilor horticole.

 

Această emisiune este realizată cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.