Agricultura 4.0 – Sere moderne. Tehnologii care transformă agricultura

Precipitațiile reduse și temperaturile ridicate mereu au fost un impediment pentru dezvoltarea agriculturii competitive. Pentru a nu depinde de capriciile naturii și de a crește randamentul recoltei, tot mai mulți fermieri, în special din zona de sud a țării, decid să cultive plante în sol protejat.

Unul dintre ei este Vitalie NICHITA, care a construit o seră ultraperformantă în orașul Comrat. Aceasta este complet automatizată și îi permite proprietarului să monitorizeze toate procesele cu ajutorul unei aplicații mobile.

Visul de a construi o seră modernă a devenit realitate pentru antreprenor, datorită Asociației Producătorilor Agricoli din Găgăuzia ”Agro Oguz”, fiind și el membru. De asemenea, un suport esențial a fost oferit și din partea Proiectului OPTIM susținut de Elveția și implementat de Helvetas.

Recolta bogată se datorează investițiilor în soluțiile digitale, implementate în gospodărie, care au transformat complet modul în care agricultorii își gestionează culturile și resursele.

 Ivan SCRELEA, directorul executiv al Asociației Producătorilor Agricoli din Găgăuzia ”Agro Oguz”: „Acest complex este unul dintre cele mai moderne. Corespunde tuturor condițiilor solicitate. Adică, avem aici sistem total automatizat de control al climei, aer condiționat, de asemenea sistem automatizat de irigare a plantelor. În orice moment există posibilitatea de a accesa programul și de a verifica în ce stare se află clima din seră, când a fost efectuată irigarea, cu ce volum de apă.” 

 La necesitate, complexul are posibilitatea de a se modifica, în conformitate cu vremea din exterior.

Este vorba de un sistem retractabil care, de asemenea poate funcționa în regim automatizat, fără intervenția factorului uman.

Aceste tehnologii avansate au permis optimizarea utilizării apei, a îngrășămintelor și a pesticidelor, contribuind la creșterea eficienței agricole și la reducerea impactului asupra mediului.

În același timp, cu ajutorul unor senzori, instalați pe întreg perimetrul serei, producătorul are posibilitatea de a îngriji plantele la distanță, fără implicarea forței de muncă suplimentare.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor Agricoli din Găgăuzia ”Agro Oguz”, Ivan SCRELEA și-a exprimat speranța că exemplul acestui fermier va motiva și alți producători să-și digitalizeze afacerile. În special că, proiectul este primul de acest tip în regiunea de Sud a țării și este utilizat în calitate de lot demonstrativ.

Beneficiile cultivării legumelor în sere:

  • Producție pe tot parcursul anului
  • Calitatea și siguranță produselor
  • Control asupra condițiilor de creștere
  • Economisirea resurselor de apă
  • Protecție împotriva bolilor și dăunătorilor

Numeroase studii de caz internaționale demonstrează avantajele măsurabile ale investițiilor în tehnologiile digitale.

Investițiile în digitalizare au devenit coloana vertebrală a succesului în agricultura modernă, aducând beneficii atât fermierilor, cât și consumatorilor, prin furnizarea unor produse agricole mai sănătoase și mai sustenabile.Top of Form

Agricultura de precizie este o soluție avantajoasă, nu doar din punct de vedere financiar, dar și durabil, contribuind la utilizarea eficientă a surselor existente – apă, aer, pământ, brațe de muncă.

 

 Această emisiune este realizată cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM.