Agricultorii vor beneficia de un ghid de obținere a subvențiilor în avans

Solicitanții subvențiilor în avans care vor să implementeze proiecte investiționale de îmbunătățiri funciare vor putea beneficia de un ghid, care explică solicitanților – persoane fizice/juridice sau administraţii publice locale de nivelul întâi condițiile de obținere a subvențiilor, procedura de solicitare și documentele necesare.

Măsurile de subvenționare reflectate în ghid sunt în valoare maximă de 1000 000 de lei fiind destinate pentru următoarele activități:

– prevenirea și combaterea  eroziunii solului (eoliene și hidrice) pe terenuri agricole afectate de eroziune de suprafață și în adâncime;

– ameliorarea chimică a solurilor pe terenuri agricole cu soluri salinizate-soloneţizate (semihidromorfe şi hidromorfe);

– conservarea şi sporirea   fertilității solurilor terenurilor agricole.

Toată informația de solicitare al acestui sprijin financiar poate fi găsită  într-un ghid  bine structurat și util pentru beneficiarii  de subvenții. Pocesul de aplicare presupune mai mulți pași și sunt necesare explicații pentru ca solicitanții să aplice și să completeze corect dosarele. Astfel,procedura de aplicare va fi   mai accesibilă pentru a  avea  mai multe dosare eligibile.

Necesitățile de conservare a solurilor sunt cel mai bine văzute și cunoscute la firul ierbii, de către fermieri și comunitățile rurale. De aceea, creșterea  gradului  de  acces al fermierilor la resurse financiare disponibile va  spori  eficiența aplicării măsurilor de stopare a eroziunii  și de protecție a solurilor în cadrul practicilor agricole. Astfel, ne apropiem  mai mult de un management durabil al  resurselor de sol.

Ghidul solicitantului subvențiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare a fost elaborat cu suportul financiar al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în cadrul Proiectului „Crearea unui mediu de politici favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru atingerea neutralității degradării solurilor în Moldova” susținut de Fondul Verde pentru Climă.

Ghidul poate fi consultat aici, iar procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru finanțarea proiectelor investiţionale de îmbunătățiri funciare este descrisă și prezentată detaliat aici.