Agricultorii susțin că vor ieși la protest. Aceștia sunt nemulțumiți că autoritățile nu le îndeplinesc cerințele

Fermierii din țară susțin că vor ieși la proteste din data de 21 noiembrie. Într-un comunicat de presă se menționează că majoritatea agricultorilor sunt disperați, întrucât s-a început campania amplă de presiune din partea creditorilor, iar sute de fermieri rămân fără tehnică și terenuri agricole și chiar fără locuințele.

,,În situația când cuțitul a ajuns la os, iar autoritățile abilitate nu reacționează la multiple solicitări ale fermierilor sau acționează extrem de tardiv, nu avem alt mijloc legal de apărare a drepturilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, decât un protest național”, au declarat agricultorii.

Între timp, premierul, Dorin Recean susține în anul 2024, statul va majora alocațiile pentru fermieri. De asemenea, acesta a subliniat că este important ca autoritățile să sporească productivitatea agricultorilor, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii, dar și elaborarea unui nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, însă până atunci sunt în căutarea soluțiilor pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul fermierilor. 

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: ”În anul 2024, vom majora alocațiile pentru fermieri. În același timp, prioritatea noastră este să sporim productivitatea agricultorilor noștri, prin atragerea de investiții în industrializarea agriculturii. Vom veni cu un nou concept pentru dezvoltarea domeniului agricol, dar, până atunci, vom căuta soluții pentru accesarea fondurilor europene în sprijinul  fermierilor”.

Potrivit premierului, la intrarea în Republica Moldova, vor fi create parcări, unde camioanele vor staționa până în momentul în care le va fi oferită ora aproximativă de trecere a frontierei. Procesul va fi unul transparent, cu înregistrare pe platforma online în registrul electronic, iar camioanele din Ucraina vor avea un parcurs separat, fapt care va permite evitarea aglomerării în vămile din țara noastră.

Amintim că agricultorii solicită Executivului să introducă, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și începerea procedurilor de insolvență pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase.

Totodată, cer ca până la sfârșitul lunii martie 2024 să fie interzis importul de grâu, porumb și floarea soarelui și admiterea tranzitului de astfel de produse din Ucraina doar cu transportul feroviar.