Agricultorii sunt dublu perdanți

Majorările de prețuri din ultimele luni aduc mari probleme agricultorilor și transportatorilor, care sunt și cei mai mari consumatori de combustibil. Potrivit directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco, scumpirile influențează direct costurile la culturi, implicând cheltuieli suplimentare în timpul lucrărilor agricole.

„Oricum, cresc cheltuielile în toate domeniile economiei naționale și din toate țările de unde noi importăm și aceste creșteri se reflectă direct la costurile de producție, la costurile producției agricole per unitate și nu poate să nu crească și prețurile și la produsele noastre pe care le propunem consumatorilor prin intermediari, magazine cu un spor suportabil pentru consumatori.” a menționat VASILE MÎRZENCO- director executiv, FNFM.

Expertul  IDIS VIITORUL, Veaceslav Ioniță, afirmă că fermierii sunt dublu perdanți, din motiv că plătesc accize pentru drumurile pe care nu le folosesc, dar și pentru că cel mai mare adaus comercial în perioada de criză a fost aplicată asupra motorinei. Pentru ajutorarea agricultorilor, spune Vasile Mîrzenco, o soluție ar fi subvenționarea combustibilului de către oficiali.

„Ceea ce ar putea să facă Parlamentul și Guvernul și nu fac, noi solicităm de ani de zile, este să subvenționeze motorina procurată de agricultori și utilizată în agricultură, în mărimea accizelor și taxelor de import al motorinei. La prețul de 15, 16, 17 lei litrul de motorină să faci agricultură este o catastrofă, este imposibil să te ții pe linia de plutire.” a adăugat VASILE MÎRZENCO- director executiv, FNFM.

În anul 2020, fermierii au plătit nejustificat sute de milioane de lei pentru motorina procurată, ceea ce a creat mari pierderi în domeniu. Într-un comunicat de presă al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică a fost anunțată inițierea unei noi proceduri metodologice de calculare și aplicare a costurilor la produsele petroliere, care va fi diferit de cel existent.

În acest sens, ANRE  sugerează părților interesate  care au recomandări sau propuneri cu privire la elaborarea proiectului să le expedieze agenției până la 25 mai 2021.