Agricultorii sunt dezamăgiți de recolta de floarea-soarelui

Recolta de floare-soarelui și prețul mic la semințe îi dezamăgește pe agricultori în acest an. Asta în timp ce, S.A. „Floarea Soarelui” promite că uleiul nu se va scumpi până în toamna anului viitor. Recolta constituie doar 30% din cea așteptată și nu acoperă nici măcar investițiile, care sunt aproximativ de 15 mii de lei per hectar, relatează NordNews.md.

Alexandru Oală deține 300 de hectare de floarea-soarelui. Din cauza secetei, recolta i-a fost compromisă. În anii rodnici, fermierul recolta 3,5 tone la hectar.

Alexandru Oală, agricultor din Fălești: „Diferența dintre semănăturile timpurii și cele târzii este de doar 200 kg. De pe acest câmp vom strânge 1,2 tone de semințe la hectar. Facem rotația la al cincilea an. Cultivăm grâu, porumb, soia, apoi iar floarea-soarelui.”

Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” susține că pe lângă secetă, recolta scăzută din acest an este rezultatul unui asolament greșit. Pe câmpurile institutului din Bălți, roada este mai bogată, grație rotației corecte a culturilor. Astfel, Boris Boincean se așteaptă la o recoltă de două tone la hectar.

Boris Boincean, director interimar „Selecția”: „Este foarte important ca floarea-soarelui să fie reîntoarsă pe același câmp doar peste 7-9 ani. Până la floarea-soarelui se cultivă o gamă largă de culturi cerealiere, prășitoare, porumbul, sfecla de zahăr, soia. Acest asolament are capacitatea de a acumula materie organică în sol pentru ca fertilitatea solului să fie restabilită.”

Anul trecut, un kilogram de semințe de floarea-soarelui era vândut cu 17-18 lei. În prezent, prețul a scăzut la 10 lei pentru un kilogram. Chiar și așa, agricultorii nu au unde să-și vândă roada.

Alexandru Oală, agricultor, Fălești: „Transportarea producției agricole din Ucraina trebuie să fie tranzit prin Moldova și să ajungă în România. La noi se întâmplă invers. Au cărat grâu, orz, au umplut toate depozitele, combinatele, avicolele din nordul Moldovei, iar noi am ajuns că producția noastră nu se vinde.”

Potrivit prognozelor specialiștilor, în acest an, recolta de floarea- soarelui va fi în medie de 1-1,3 tone la hectar.