Agricultorii sunt ajutați să investească în panouri fotovoltaice

Sursele regenerabile de energie constituie alternative la combustibilii fosili care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte, în special de petrol și gaze. Tocmai din aceste considerente, este important să dezvoltăm afaceri sustenabile.

Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, în parteneriat cu proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia, a lansat instrumentul de finanțare pentru procurarea panourilor fotovoltaice destinate producătorilor agricoli.

MAXIM POPOV, director executiv ADMA: Noi avem un buget per beneficiar, o limită maximă de finanțare de 2 milioane 500 mii de lei, lucru care vă permite, stimați agricultori, să vă acoperiți investiția totală pentru un parc fotovoltaic de 200kW, ulterior aveți posibilitatea să aplicați și la subvenționare, primind de la AIPA până la 50% din valoarea investiției.

DOINA NISTOR, director, proiectul „Tehnologiile Viitorului”: Trecerea la surse de energie regenerabilă este un prim pas pentru ca afacerile din domeniul agricol să devină mai verzi, mai sustenabile. În contextul creșterii prețurilor la energie, la sursele energetice, cred că acest program este și mai relevant. Cunoaștem că mulți deja și-au instalat panouri fotovoltaice, dar cei care au amânat cumva această investiție – astăzi, acum, au ocazia să o facă la costuri subvenționate printr-un program strategic de susținere.

Proiectul „Tehnologiile Viitorului” intervine cu o contribuție nerambursabilă sub formă de granturi în scopul de a stimula depunerea a cât mai multe cereri pentru absorbția acestor finanțări extrem de avantajoase, oferite de ADMA.

DIANA LAZĂR, director dezvoltarea piețelor, proiectul „Tehnologiile Viitorului”: Proiectul „Tehnologiile Viitorului” va oferi granturi ce vor fi parte a bugetelor solicitate pentru achiziția echipamentelor și tehnologiilor fotovoltaice, care vor reprezenta până în 20% din bugetul total solicitat pentru finanțare, dar nu va depăși 200 mii lei per aplicant.

ADMA va accepta solicitări, propuneri de finanțare, care vor fi evaluate de către experți acreditați, suportul partenerilor.

VADIM CODREANU, director tehnic ADMA: În cazul în care necesarul de consum de energie este avizat de către parteneri, vom da curs cererii de finanțare și vom începe să finanțăm panourile și echipamentele necesare  fără TVA, cu costuri minime ce se rezumă la administrarea de către ADMA a bugetului și fără dobândă. Vom aplica de asemenea condiții preferențiale și vom acorda prioritate tuturor investițiilor care se pliază pe strategiile lor de dezvoltare. Condițiile sunt aceleași pe care le cunosc fermierii, costuri de 1,5% anual pentru administrare și alte costuri pur și simplu lipsesc, în afară de asigurări.

VIOREL GHERCIU, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: În special în timpul de astăzi, când este foarte importantă diversificarea surselor de energie, aceste panouri fotovoltaice vin anume să substituie sursele tradiționale de furnizare a energiei electrice și nu numai, dar să asigure o producere mai eficientă, inteligentă, cu costuri diminuate.

MAXIM POPOV, director executiv ADMA: Vă așteptăm la Agenție pentru aplicații, pentru a obține finanțare și pentru a crea și a construi o economie verde, sustenabilă.

Potrivit autorităților, acesta este un proiect-pilot, pentru cofinanțare fiind alocate 16 milioane de lei. Ulterior, fondul ar putea fi majorat.