Agricultorii nu-și pot vinde producția
Pandemia de coronavirus a lovit puternic în agricultori. Cumpărătorii tot mai puțini, dar și problemele cu piețele de desfacere i-au adus pe fermierii la limita disperării. Aceștia se plâng că sunt nevoiți să stea zile întregi la piețele angro pentru a-și putea vinde marfa.
„Poama anul acestă este foarte ieftină, nu este preț legal și așa lumea vrea și mai ieftin. Iată,uitați-vă, guituii-8 lei, prăsadele-15 lei, 10 lei, 8 lei, oare acestea sunt prețuri? Nu se întreabă, este greu, puțină lume. Multă lume a fost închisă, strâng banii, se tem să cumpere. Să mai deschidă niște puncte ca să dea voie la oameni să lucreze, dar așa închid din toate părțile.” a remarcat un vânzător de fructe.
„Nu este piață de desfacere. Poama asta era dusă în Rusia, Polonia, România, Franța, Italia, pe piețele europene. Nu credeți că problema ar fi în calitatea mărfii? Păi, haideți să verificăm lada și o să vedeți ce calitate este. Nu este crăpată, este bună, este păstrată, când este calitatea rea se cunoaște. Iată filmați, uitați-vă și în mașină, dacă vreți mergeți și la frigider. Iată, poftim.” ne-a spus un producător de struguri.
Nea Vladimir din satul Costești cultivă varză pe o suprafață de 70 de ari. În acest an secetos a muncit mult în câmp și a strans o roadă de circa 40 de tone. Deși calitatea legumelor este bună, prețul – mic, oricum nu-și poate vinde producția.
„Ia vedeți, este și de un leu și de 1,5 și 2 lei. Al nostru este așa 2,5 de bani, dar este și de 3, alt soi. Cât ați reușit să vindeți astăzi? Azi puțin, eu am 3 zile cu 3 tone, iată, mă duc și mă încarc din nou și voi veni diseara sau mâine dimineață. Cerere nu prea este? Uitați-vă lume nu este, cumpărători nu sunt. Vin doar aceștia de la sate și cumpără câte un sac doi.” a declarat Vladimir, agricultori din raionul Ialoveni.
Și acest bărbat spune că se confruntă cu mari probleme. A venit la Chișinău tocmai din raionul Cantemir cu speranța că își va putea goli depozitul de ceapă.
„Anul acesta, noi am pus 6 hectare și iată că ne chinuim. Mai avem 100 și ceva de tone, dar s-o mai pun în frigider, nu face că ieși în pierdere. Calitatea este foarte bună, dar s-au închis școlile, grădinițele, restaurantele, ospătăriile și gata. Iată grădinița ia un sac de ceapă pe lună. Înainte, pe vremea asta, am lucrat fără probleme, iar acum trebuie să stau cu 3 tone o săptămână. Plătesc piața și rămân cu nimic. Anul acesta, a fost greu, am udat zi și noapte și acum iată că nu avem cui să o vindem.” ne-a spus un producător de ceapă din raionul Cantemir.
Lipsa precipitațiilor, înghețurile din primăvară, grindina au fost factorii principali care au influențat recolta și prețurile.
Potrivit Biroul Naţional de Statistică, roada din anul trecut a fost mai mică cu 27 la sută în comparație cu 2019.