Agricultorii n-au noroc nici la piață

Zile grele pentru agricultori. Ei se plâng că nu au cui vinde marfa şi sunt nevoiți să o dea la un preţ de nimic. Investițiile sunt mari, iar profitul nu le răscumpără cheltuielile. Nici statul nu-i susține, spun aceștia.

„Foarte slab merge, nu că prețurile sunt mici dar cumpărători nu sunt, nu e lume în țară, toți sunt plecați peste hotare și cred că și noi ne vom duce degrabă. Au mai rămas vreo doi, trei tineri care se mai chinuie aici pe loc să lucreze, dar e foarte greu, am ieșit și în minus de multe ori, anul acesta de multe ori e în minus, practic pe loc lucrăm, ori la început de săptămână ori la sfârșit dăm înapoi și iar din nou. Sperăm să fie mai bine, vrem să stăm acasă, să lucrăm, să muncim aici pe loc, dar nu avem cui realiza marfa.”

„Nici cu un leu nu cumpără castraveți, iată uitați-vă cum s-a stricat, trebuie de aruncat la urmă.”

„Multă marfă rămâne pe deal, pe care nu o putem strânge și nu avem cu cine strânge deoarece toți au plecat peste hotare, nu sunt condiții normale de viață în republică ca să stea lumea acasă să muncească. Mulți sunt dezamăgiți și pleacă peste hotare, chiar de anul acesta mulți au spus că ridică mâinile în sus și mai bine se ocupă cu altceva decât să investească în agricultură în Republica Moldova.”

„Suntem bucuroși de roadă, dar realizările nu sunt pe măsura așteptărilor noastre, marfă multă, dar prețul nu este cum trebuie să fie, trebuie totul stropit, îngrijit, depozitat și după adus aici să stai 2 zile să te rogi la fiecare: Hai vă rog cumpărați, e complicat.”

O economie planificată le-ar rezolva problemele, consideră fermierii.

„Cândva când era economia, se avea grijă să le spună tu atât semeni, iar celălalt atât, ca să fie regulat, dar acum au văzut că anul acesta merge bine cultura aceea, anul următor o plantează toți, iar prețurile cad. Nu știu cum să facă economiștii ca să reguleze, atunci când era cu SOIUZ-ul, atunci era regulă, știau cât să fie consumul.”

Deși unii se bucură de o recoltă bogată în acest an, totuși riscă să nu-și recupereze banii investiți.

„Eu am și roșii foarte multe, un hectar și nici cu doi lei nu le ia nimeni, nici la suc, e foarte rău. Nu putem nimic să întreprindem, de cât peste hotare, la lucru, să închidem totul și s-a mântuit. Eu am deschis totul documentar, dăm și facturi și când ajungi toamna ieșim în minus.”

Pandemia i-a determinat pe agricultori să găsească noi metode de a-și comercializa marfa. 

„Acum am pus în mediu online, am publicat prețurile la piață și la magazine, este foarte diferit, și foarte multă lume cumpără anume din mediu online.”

Dacă doriți să cunoașteți prețurile la zi pentru produsele agroalimentare accesați agrotv.md.