Agricultorii în pragul crizei: Legea salvatoare întârzie
Octavian Bratosin a discutat joi, 05. 12.2024, la ora 19:30, în cadrul Emisiunii „Actualitatea la Raport” de la AgroTV Moldova despre faptul că după un an marcat de secetă, înghețuri și caniculă prelungită, agricultorii se confruntă cu dificultăți majore. A fost pusă la dispoziția agricultorilor Legea 240 pentru a oferi sprijin financiar și pentru a extinde perioadele de grație a creditelor, însă, fermierii sunt nemulțumiți de soluțiile oferite până acum, considerându-le insuficiente.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni și membru al Asociației Forța Fermierilor: ,,Legea a fost făcută în grabă, nefiind consultată cu nimeni, iar la două luni după, domnul Grosu a menționat precum că Bolea a declarat că legea va fi funcțională și ea acoperă toate problemele. “
Legea 240, introdusă pentru a ajuta agricultorii să achite creditele și penalitățile, s-a dovedit ineficientă pentru mulți dintre aceștia, din cauza condițiilor stricte de eligibilitate. După luni de presiuni din partea fermierilor, Ministerul Agriculturii a inițiat un nou proiect legislativ, Legea 354, care extinde termenul de grație până în octombrie 2025 și include, pe lângă agricultori, și furnizorii de inputuri agricole.
SERGIU STEFANCO, fermier din raionul Căușeni și membru al Asociației Forța Fermierilor: ,,Avem acea lege pentru restituirea TVA, iar ca să fie pe înțelesul tuturor, eu ca gospodărie la achiziție acumulez, achit un TVA, o taxă pe valoare adăugată. Taxa acesta se duce în bugetul statului, bani pe care îi folosește statul. Iată doar la o simplă gospodărie ca a mea, care nu este mare, sunt circa 3,6 milioane de lei pe care statul îi folosește. În orice țară din lume, la sfârșit de sezon se depune o cerere, ca acest TVA să vină înapoi în cont, căci sunt bani mei. Iar banIi aceștia nu vin din motiv că statul nu are bani, aici este vorba despre sumele din primăvara aceasta, care sunt în jur de 15 miliarde de lei, aportul agricultorului.”
Totuși, Legea 354 nu a fost încă votată din cauza lipsei avizelor necesare. Această întârziere pune în pericol stabilitatea fermierilor, care solicită urgentarea procesului legislativ. În absența unor soluții rapide, multe gospodării riscă să intre în colaps financiar. Deși autoritățile promit că proiectul va fi ajustat pentru a răspunde nevoilor agricultorilor, fermierii așteaptă mai mult decât promisiuni și cer măsuri concrete ce vor preveni pierderile suplimentare în sectorul agricol.
Priviți ,,Actualitatea la Raport”- luni și joi 19.30 pe Agro TV Moldova sau pe YouTube.
Stimați cititori!
Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.
Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.