Agricultorii din sudul țării, îngrijorați de temperaturile ridicate

Dacă pe unii îi bucură, pe alții îi bagă în sperieți. Temperaturile ridicate din toamnă aduc mari îngrijorări în rândul fermierilor. De aproape trei luni, în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă nu a mai căzut un strop de apă, iar o parte dintre culturile agricole au fost compromise. Un factor îngrijorător reprezintă semănăturile de toamnă, majoritatea câmpurilor au fost semănate în uscat și nicio sămânță de grâu nu a fost înfrățită până la sfârșit de octombrie. În lipsa ploilor, sub semn de întrebare, stau peste 8 mii de hectare de teren semănate cu grâu, la Ștefan Vodă, și alte peste 2 mii de rapiță, potrivit unui material video realizat de jurnaliștii de la studio-l.online.

Vremea anormal de caldă din septembrie și octombrie bagă în sperieți fermierii. 13% de umiditate la adâncimea de un metru – aceasta este starea solului la finele lunii octombrie în raionul Ștefan Vodă. Din cauza temperaturilor extrem de  ridicate şi a lipsei de precipitaţii, semănăturile de grâu au fost efectuate în uscat, iar mii de hectare semănate cu cereale din prima grupă stau sub semnul întrebării.

Diana Rusa, șefă Direcția Agricultură, Ștefan-Vodă: „Până în acest moment, avem semănate 610 de hectare de orz de toamnă, 2160 de hectare de rapiță de toamnă și 8600 hectare de grâu de toamnă. Cu părere de rău, suprafețe înfrățite de grâu nu sunt. Insuficiența de umiditate duce la faptul că el nici nu a răsărit. Avem suprafețe cu semănătura în uscat și nici nu e încolțit bobul în sol”.

Ultima dată în raionul Ștefan Vodă a plouat în luna iulie. Fermierul Andrei Dînga spune, că an de an, încearcă că implementeze tehnologii noi în agricultură precum notill și protill. Asta pentru a nu introduce aratul și plugul în sol. Chiar dacă încearcă prin toate metodele să păstreze umeditatea în sol, după trei luni de arșiță și fără strop de soare pământul este uscat până a un metru adâncime

Andrei Dînga, fermier: „După cum vedeți, noi lucrăm în sistemul notill, respectiv, agricultura conservative, ca să putem înmagazina umiditate, dar în pofida acestui sistem, avem problem majore, fiindcă, într-adevăr, așa secetă n-a fost. Nu ținem minte să fi fost în istorie așa ceva, cu temperaturi atipice. Avem două luni și jumătate fără ploi. Situația-i complicate. Practic, grâul nici nu a încolțit. Cred că o să fie încolțiri târzii. Probabil, în iarnă. Nu ne putem aștepta la roade bune pentru anul viitor. Situația e foarte pesimistă. Avem prețuri mici”.

Situația se repetă câțiva ani la rând pe parcursul întregului an și nu doar în sezonul de toamnă. Din cauza arşiţei, recolta medie la hectar, anul acesta, a scăzut semnificativ la unele culturi, iar unii fermieri au fost nevoiți să lase pe câmp porumbul și floarea soarelui, care nu s-au mai dezvoltat. Fermierii susțin că, dacă nu se vor lua măsuri imediate, mulți agricultori riscă să falimenteze.

Andrei Dînga, fermier: „În mare parte, fermierii deja sunt în condiții financiare precare. Mulți sunt în prag de faliment. Mulți au falimentat”.

Potrivit meteorologilor și începutul de noiembrie ne surprinde cu temperaturi ridicate și fără precipitații. Mercurul din termometre va urca în următoarele zile până la 19 grade celsius. Precipitații nu se prevăd.