Prețurile mici de vânzare a grâului, scumpirea inputurilor și importul cerealelor din Ucraina, agravează situația economică a agricultorilor din România. Declarația a fost făcută de Dan Herțeg, agricultor din județul Arad, pentru Revista-Ferma.
DAN HERȚEG, fermier din județul Arad, România: ”Producțiile la grâu sunt foarte bune, dar lipsesc prețurile, cu desăvârșire, sau calitatea prețurilor este îndoielnică la prețurile inputurilor și mai ales îngrășămintelor folosite, în anul 2022. Pentru producția anului 2023 chiar este o problemă cu cultura de grâu. Ne gândim să reducem suprafețele.”
Fermierul a menționat că o soluție care ar îmbunătăți condițiile fermierilor ar fi înăsprirea legislației.
DAN HERȚEG, fermier din județul Arad, România: ”Cei ce aduc cereale, ce importă cereale, le aduc, astăzi, din Ucraina în Ungaria, având foarte multe depozite închiriate la granița română, în Ungaria, și peste o săptămână le aduc înapoi în România. Sunt deja comunitare. Le-au spălat recoltele prin Ungaria. Nu știu cine ar trebui să se ocupe, probabil Ministerul nostru, probabil legislația să fie mai dură. De ce, dacă un tractorist umblă băut cu tractorul, să-i confiscăm și tractorul, care nu-i al lui, și de ce să nu confiscăm un tir care putem dovedi că aduce cereale ucrainene, și din Ungaria?”
În același timp, Dan Herțeg a menționat că deși, în ultima perioadă, nu este apreciat, grâul cultivat în România este de o calitate superioară și își are locul pe piețele de desfacere.
DAN HERȚEG, fermier din județul Arad, România: ”Din start eu sunt inhibat în preț. Cu 40 la sută îi mai mare prețul ca la dumneavoastră. Eu fermier roman față de fermier ucrainean. Ucraineanul folosește 110 produse – neonicotidoidă, de toate. Noi nu folosim nimic – mistralul, nicosulfuronul, ce-o fi el, cu 10 lei, doi euro, și noi îl cumpărăm cu 30 de euro, și multe alte produse. Noi nu putem folosi substanțe de tratare a grâului, de nu știu ce, că îi plus, că îi minus, că nu știu ce. Ei folosesc orice. Calitatea produselor denotă de aici.”
Săptămâna aceasta, agricultorii din România au amenințat că vor bloca porturile și vămile, dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina.
Fermierii au adresat o scrisoare deschisă președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și mai multor miniștri pentru a le atrage atenția că, dacă interdicția nu va fi prelungită, după 15 septembrie, prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru agricultorii din România