Agricultorii din nou la proteste în fața Guvernului. Au intrat în Executiv la discuții, însă au făcut cale întoarsă

În fața unui nou val de proteste anunțat de agricultori, se conturează un tablou sumbru al realităților cu care se confruntă sectorul agricol. Veniți în fața Guvernului, deocamdată fără tehnică agricolă, fermierii au frustrări adânci și un sentiment de abandon de către autorități, în ciuda asigurărilor oferite de Executiv. Veniți astăzi la Guvern pentru discuții, protestatarii spun că Prim-ministrul Dorin Recean nu este în țară și au avut cu cine vorbi.

De cealaltă parte, anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, încearcă să asigure că Guvernul a depus eforturi considerabile pentru susținerea ramurii, menționând majorarea Fondului de Subvenționare la 1,8 miliarde de lei și promisiunea debursării a 200 de milioane de lei pentru fermierii afectați de pierderile din 2022. Cu toate acestea, promisiunile și realitățile se ciocnesc frontal în declarațiile agricultorilor.

Igor Gurdiș, reprezentant al fermierilor afectați, exprimă nemulțumirea față de promisiunile guvernamentale neîndeplinite.

„S-a promis că ne va da suportul financiar de 200 de milioane. Nu a primit până când nimeni. Declară niște lucruri, care nu sunt reale. Au spus că au dat 1 miliard și ceva de lei pentru agricultori, dar nu explică că dintre cele 900 de milioane sunt datorii de anii trecuți.”

În același timp, Gheorghe Cepoi, reprezentând interesele agricultorilor mici, descrie lupta lor pentru supraviețuire în condiții tot mai aspre.

„Nu mai putem rezista. Sunt agricultor mic de până la 70-80 de hectare… Este foarte simplu, în toate dările de seamă, deschizi gospodăria și vezi care e treaba și în ce stare suntem noi”.

Un alt agricultor aduce în discuție necesitatea unor soluții concrete și susținute de Guvern.

„Din păcate atitudinea nu este acea pe care o așteptăm. Așteptăm să fim și probleme să fie soluționate. Nu cerem soluții bănești, dar cerem alte hotărâri din partea Guvernului, pe care putem să le asume și să le rezolve”, a declarat Mihai Cristian.

La rândul său, Oleg Timcu subliniază gravitatea situației și necesitatea unei intervenții urgente a statului.

„Astăzi am venit să susținem acei colegi care sunt în pragul disperării și întâmpină acele greutăți care nu pot fi depășite, să cer ajutor, să intervină statul pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă.”

Precizăm că la ora plasării articolului, Guvernul nu a venit cu nicio reacție, în urma unei solicitări din partea Agro TV Moldova.

Întâi de toate, protestatarii solicită instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii.

De asemenea, manifestanții revendică alocarea în 2024 a 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru plăți directe fermierilor care au cultivat floarea-soarelui și porumb, pentru compensarea parțială a pierderilor suportate. Fermierii revendică aprobarea unui regulament în acest sens până la sfârșitul acestui an încât plățile directe să fie achitate nu mai târziu de 1 martie 2024.