Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste. ”Suntem la limită”

Aproximativ 40 de agricultori din Cahul au ieșit  la protest pe traseul național Cahul – Cantemir, în preajma satului Andrușul de Jos, dar și pe centura spre vama Oancea. Manifestanții solicită introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților către bănci până la 31 decembrie, 2024, precum și intervenția Băncii Naționale.

„Noi ne-am adunat să cerem răspuns la solicitările date către guvernare, ca ele totuși să fie îndeplinite și statul să ne audă. În al doilea rând, să decidem asupra întrebării legate de subvenționarea, pentru că legislația prevede că, timp de 30 de zile de la depunerea cererii de către agentul economic, statul e obligat să ne achite subvenționarea, ceea ce nu se face. Este o încălcare din partea statului. A venit primăvara. Noi trebuie să ieșim în câmpuri să muncim. Noi nu avem bani de motorină, de semințe, de îngrășăminte. Noi suntem la limită”, a menționat un fermier.

Fermierii din Cahul afirmă că sunt în faliment, în condițiile în care, în scurt timp, ar trebui să înceapă lucrările de primăvară.

„Nu se mai poate de lucrat mai departe, așa cum vor ei. Doi ani suntem în faliment. Niciun ban. Îngrășămintele sunt scumpe – 10 mii tona. Acuș se începe semănatul. N-avem nicio copeică. Cu ce se semănăm noi?  De asta ne-am adunat azi, ca să se decidă ceva. I-am votat, le-am dat încrederea. Uitați-vă și la agricultori”, susține un alt agricultor.

„Domnul Bolea a promis că, timp de o lună, ne dă motorina. Ei n-au dat nimic. Domnul Bolea a zis că, până la sfârșitul lui ianuarie, ne dă motorina. Și, uite, în februarie, noi trebuie să ieșim în camp. Eram dator. Mi-au blocat conturile. Acum, banii care vin nu pot să-i scot”, a punctat un alt fermier.

Nu toți cei care însă s-au pornit astăzi la protest au reușit să ajungă.

„Cu părere de rău, cinci unități de transport au fost întoarse, din motiv că nu aveau toate actele necesare care ar permite exploatarea mijloacelor de transport pe drumurile publice”, a menționat,  Artur Lonte, IP Cahul.

Agricultorii cer alocarea compensațiilor de cel puțin 2000 de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui. O altă solicitare a protestatarilor este admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar. Potrivit fermierilor, aceștia vor manifesta pe traseele din regiune pentru o perioadă nedeterminată.