Agricultorii au nevoie urgent de ajutorul Guvernului

Fermierii moldoveni au ieșit la proteste în perioada 7-26 iunie pentru a cere mai mult sprijin de la Guvern în fața crizelor cu care se confruntă și au avertizat că vor ieși din nou în stradă dacă nu sunt auziți, scrie watchdog.md.

Datele arată că, situația agricultorilor este într-adevăr precară: seceta de anul trecut a afectat puternic multe culturi (60-70% la floarea soarelui, 80-90% la porumb), prețurile la combustibili au explodat din cauza invaziei ruse în Ucraina, politicile anti-inflație ale Băncii Naționale a Moldovei au dus la scumpirea creditelor (unele rate au crescut cu peste 4 puncte procentuale), iar excesul de cereale ieftine din Ucraina pe piața regională a dus la prăbușirea prețurilor la produsele cerealiere – grâul, rapița și orzul se vând sub costul de producție.

Mulți fermieri, îndeosebi mici și mijlocii, nu-și pot acoperi cheltuielile și plăti salariații. Riscul falimentului este real, iar colapsul întreprinderilor agricole ar duce la pierderea locurilor de muncă și accelerarea migrației.

În aceste circumstanțe, cerințele agricultorilor sunt justificate: Guvernul trebuie să plătească cât mai curând posibil restanțele la subvențiile de anul trecut, în sumă de 476 milioane de lei, să achite compensații pentru costurile de producere și să amâne plățile scadente față de creditori. Pe lângă aceste măsuri, mai sunt recomandabile eforturi sistemice precum reformarea AIPA și crearea mai multor subdiviziuni specializate pentru implementarea finanțărilor, digitalizarea procesului de depunere și soluționare a cererilor de subvenții, atragerea și accesarea fondurilor UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, pentru a suplimenta bugetul național.

Alternativa ar fi o criză profundă în agricultură care s-ar transmite în lanț și în sfere conexe precum comerțul, industria prelucrătoare, traficul de mărfuri și alte activități logistice. Dacă acest dezastru nu este prevenit de autorități, întreaga economie a Moldovei va avea de suferit și țara va deveni foarte vulnerabilă din punct de vedere al securității alimentare.

Citește studiul în întregime