Agricultorii au început semănatul de floarea-soarelui

Agricultorii deja au început semănatul de floarea-soarelui, însă, în acest an, lipsa de precipitații nu le dă prea mari speranțe. Sergiu Tiorsa planifică în această primăvară să semene în jur de 200 de hectare, în satul Cucuruzeni, raionul Orhei. Bărbatul spune că anul acesta, umiditatea în sol este de trei ori mai joasă față de anul trecut, din cauza secetei din toamnă, dar și a lipsei de precipitații din această primăvară.

Sergiu Tiorsa, agricultor, s. Cucuruzeni, r. Orhei: „După iernat, solul, la vreo 40%, este pregătit și are umiditate. Dacă nu erau aceste vânturi sau înghețurile care le-am avut în martie, s-a întâmplat că au fost geruri. S-a evaporat toată apa și stratul de sol la aproximativ opt cm este uscat.”

Semănatul are loc mult mai ușor față de anul trecut, datorită faptului că solul este fertil. Agricultorul spune că dacă în cel mai apropiat timp nu vor fi precipitații, există riscul să aibă pierderi majore în 2022.

Sergiu Tiorsa, agricultor, s. Cucuruzeni, r. Orhei: „Anul acesta se semănă foarte bine. Noi semănăm 40 de hectare pe zi cu un tractor. Dar riscul la secetă față de anul trecut este mult mai mare.”

Sergiu Tiorsa seamănă cu o densitate în jur de 60 000 de semințe de floarea-soarelui per hectar. Iar pentru a avea o recoltă înaltă, semințele trebuie să fie de calitate, pentru a putea rezista la secetă.

Sergiu Tiorsa, agricultor, s. Cucuruzeni, r. Orhei: „Sămânța noi o semănăm la o adâncime unde este umiditate și distanța între plante va fi de 21 cm. Chiar dacă solul deasupra este uscat, la adâncimea de cinci cm este umiditate. Reporter: Acum ar trebui să fie precipitații ca să încolțească cât mai repede. Da? Și deja să avem temperaturi ridicate. Da?”

Pentru ca să păstreze umiditatea înaltă, an de an, fermierul folosește o tehnologie specială de pregătire a solului înainte de semănare.

Sergiu Tiorsa, agricultor, s. Cucuruzeni, r. Orhei: „Cel mai bine noi îl arăm din toamnă și tot toamna îl nivelăm. Și în primăvară cu un agregat se prelucrează solul ca la adâncimea semințelor și mai apoi semănăm ca să păstrăm umiditatea în sol. Aceasta este o metodă bună.”

Anul trecut, Sergiu Tiorsa a atins un record absolut la roada de floarea-soarelui din toată activitatea sa de agricultor de 22 de ani. Acesta a avut o recoltă în medie de  3 400 kg la hectar.