Agricultorii au aplicat îngrășăminte azotate pentru culturile cerealiere
Anul acesta, agricultorii au aplicat îngrășămintele azotate pentru culturile cerealiere mai devreme decât anul trecut. Fermierii speră că vor avea o recoltă bogată, deși starea plantelor nu e ca și în 2021. În această situație, colacul de salvare sunt precipitațiile.
Nicolae Sprîncean, din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni a aplicat fertilizanți la cultura de grâu, orz și rapiță.
Nicolae Sprîncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „După aplicarea fertilizanților, deja se văd rădăcinile noi formate. Și rădăcinile vechi deja își încep a reveni. Grâu are patru frați și toți sunt totuna. 00:22 + 00:25 Unu, doi, trei, patru. După fertilizare noi credem că toți patru frați o să dea roadă.”
Efectele secetei din toamnă și lipsei de precipitații se văd foarte bine. În prezent, în sol sunt doar 25% de umiditate. Anul trecut, în aceeași perioadă erau 100.
Nicolae Sprîncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „Anul trecut, pe această vreme era tot grâul înfrățit și era totul frumos. Era într-o stare foarte bună, și acum nu este rău, da nu este ca anul trecut. Lipsa de umiditate își arată efectele.”
Și la cultura de rapiță se fac acum lucrări.
Nicolae Sprîncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „În prezent, la rapiță am făcut trei lucrări. Am introdus insecticid, am făcut erbicidare și acum aerisim solul.”
Anul acesta, și rapița nu e la fel de frumoasă ca anul trecut. Densitatea este de aproximativ 20 plante la metru pătrat, însă rădăcinile plantelor nu arată rău.
Nicolae Sprîncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „În prezent, rădăcina este la 30-40 cm în sol. Până când planta va avea un metru, rădăcina va fi de un metru jumătate. Rapița este mai puțin afectată de secetă, dar oricum e afectată.”
Antreprenorul spune care mare noroc de rezerva de fertilizanți care a făcut-o de anul trecut, deoarece, în prezent, prețurile la îngrășăminte sunt foarte mari.
Nicolae Sprîncean, agricultor, s. Hârtopul Mic, r. Criuleni: „Și prețurile ne afectează și lipsa de azot pe piață. Dacă anii precedenți era pe piață din Republica Moldova și era ieftin, dar în prezent, este problematic cu fertilizanții. Prețurile au crescut de câteva ori și nu sunt. Care nu o să aplice azot în acest an, pierderea recoltei o să fie de 70-80 %.”
Nicolae Sprîncean gestionează în jur de 1400 hectare de teren.