Agricultorii ar putea pierde lucerna
De obicei, agricultorii se bucură de ploaie. Pentru că asta le asigură roade bogate. Însă cele din ultima perioadă sunt îngrijorătoare. Fermierii nu pot ieși în câmp, pentru a face lucrările necesare.
Petru Dabija, din Ratuș, Criuleni, a semănat culturi pentru nutreț.
„Cultivăm porumb și lucernă pentru vaci. Porumbul pentru siloz la vaci pe iarnă, lucernă, bostani, sfeclă la fel pentru vaci porci. În jur la 3 hectare, care sunt cu lucernă, porumb, bostani.” a menționat PETRU DABIJA-agricultor, r. Criuleni.
Agricultorul a cosit lucerna prima dată în acest an. Roada este bună, însă dacă va continua să plouă, atunci munca lui se va duce pe apa sâmbetei.
„Lucerna este cosită și are 3 zile, ea pe mâine ar trebui să fie strânsă, eu cred că diseară venim cu niște băieți și o mai întoarcem și dacă în 2 zile se usucă atunci o punem în depozit, dar dacă plouă asta este situația. Ea trebuie să fie uscată, să fie un procentaj mic de apă în ea, iată uite la el că încă curge apă. Ea trebuie să se usuce bine, o faci baloți, dar dacă stă așa, ea se aprinde, se încălzește și nu e bună.” a adăugat PETRU DABIJA-agricultor, r. Criuleni.
Așa cum lucerna poate fi cosită de mai multe ori pe sezon, agricultorul speră ca măcar din celelalte runde să poată să-și asigure necesarul de furaje și să nu cheltuie bani suplimentari pentru hrana animalelor în perioada rece a anului.
„Eu dacă am vacile, trebuie la iarnă un balot de lucernă, iar anul trecut a ajuns la 100 de lei. La 5-6 vaci îți trebuie vreo 4 baloți de lucernă pe zi. Iată deja sunt 400 de lei, dar mie aici îmi iese ca să îl fac cu totul al meu, în jur de 20 de lei. Cositul, împachetarea poate să îmi iasă mai puțin de 20 de lei sau până la 20 de lei.” a spus PETRU DABIJA-agricultor, r. Criuleni.
În caz că nu ar reuși să facă rezerve de nutrețuri, cheltuielile în plus s-ar ridica la peste 30 de mii de lei. Așa că fiecare partidă de lucernă este utilă în gospodărie.
„Spre exemplu de pe acest teren, ar trebui acum să scot în jur de 100 de baloți de lucernă, următorul cos trebuie să fie în jur de 70 și al treilea este în jur de 50. Să zicem că vreo 200 de baloți numai de pe acest teren. Dacă totul este bine nu trebuie să cumpăr nimic.” a menționat PETRU DABIJA-agricultor, r. Criuleni.
Potrivit specialiștilor, lucerna este una dintre cele mai necesare culturi furajere, datorită producției mari de masă verde care poate fi obținută și a calității fânului, care conține calciu, fosfor, potasiu, magneziu și sulf, recomandate pentru alimentația vacilor de lapte.