Agricultorii amenință cu noi proteste

Protestele pot fi reluate, avertizează Asociația Forța Fermierilor, în urma unei ședințe a Consiliului Asociației. Fermierii sunt profund îngrijorați de faptul că toate revendicările lor, la suspendarea protestelor din luna iunie, nu au fost îndeplinite.

Organizația afirmă că a primit numeroase informații cu privire la situația dezastruoasă din sectorul agrar, caracterizată de prețuri foarte mici pentru recolta nouă, costuri majore la producție și o presiune enormă din partea creditorilor asupra fermierilor. Se raportează deja cazuri în care organizațiile de creditare nebancare confiscă echipamentele agricole ale fermierilor, în urma neachitării împrumuturilor curente.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației mai spun că, autoritățile abilitate demonstrează o lipsă de iresponsabilitate ridicată, sfidând interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evitând să își îndeplinească promisiunile. Proiectele privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei în România sunt îngropate în coridoarele ministerelor de peste 40 de zile, mai adaugă fermierii.

Drept urmare, pentru a evita o catastrofă financiară în sectorul agrar și o revoltă a fermierilor, Asociația Forța Fermierilor cere în repetate rânduri:

  1. Organizarea unei întâlniri urgente cu prim-ministrul Republicii Moldova;
  2. Aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România;
  3. Introducerea printr-o hotărâre a Consiliului Suprem Economic a unui moratoriu până la 31 decembrie 2023 în privința plății datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă în principal cereale și plante oleaginoase, atât către creditori privați, cât și către bugetul public național, și interzicerea executării silite a datoriilor și a declanșării procedurilor de insolvență.
  4. Crearea unor coridoare speciale vamale pentru exportul cerealelor și plantelor oleaginoase autohtone în perioada de vară-toamnă.

Fermierii au protestat în perioadele 7-8 iunie și 19-27 iunie curent și au avut mai multe întrevederi cu premierul, cu ministrul Agriculturii și cu președintele țării.