Agricultorii, nemulțumiți de deciziile autorităților

Agricultorii amenință cu noi proteste. Declarația a fost făcută de Asociația ”Forța Fermierilor”, în urma ședinței cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Membrii consiliului menționează că autoritățile nu conștientizează situația gravă din agricultură și operează cu cifre eronate. În acest context, fermierii solicită ca, cel târziu săptămâna viitoare, să fie organizată o întrevedere cu prim-ministrul Dorin Recean, pentru soluționarea urgentă a tuturor problemelor.

Comunicatul Asociației ”Forța Fermierilor”: ”Subiectul de bază în cadrul discuției a fost moratoriu pentru cel puțin 3 luni la calcularea penalităților și dobânzilor de întârziere, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase. Reiterăm că aceasta măsură nu necesită alocarea banilor din bugetul de stat, nu va afecta practic deloc starea financiară a băncilor, organizațiilor de microfinanțare și furnizori de inputuri și, totodată, poate fi ultimul colac de salvare pentru zeci de mii de fermieri micro, mici și mijlocii, oferindu-le răgaz până la stabilizarea prețurilor la grâu, orz și rapiță. Moratoriu poate fi introdus prin decizia CSE.”

La rândul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că, în sprijinul agricultorilor, Guvernul a majorat volumul subvențiilor și a aprobat mai multe măsuri decât în anii precedenți.

Este vorba de acordarea subvențiilor complementare pentru acciza la motorină, oferirea ajutorului unic pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din 2022 și distribuirea motorinei din ajutorul umanitar extern.

De asemenea, oficialul a mai comunicat că în scopul desconcentrării transportului de cereale în posturile vamale, vor fi create mai multe zone de control în afara localităților, dotate cu parcări și alte facilități, după modelul postului vamal Giurgiulești.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Fluidizarea traficului transfrontalier este o prioritate pentru noi. Acest lucru l-am comunicat și la Galați. Am solicitat să beneficiem de asistență financiară prin ”Coridoarele Solidarității”, pentru a moderniza infrastructura pentru a accelera transportul de produse agricole. La fel, recent, am vizitat postul vamal Giurgiulești și am constatat că timpul de așteptare pentru trecerea frontierei prin PTFS Giurgiulești variază între 24 și 30 de ore. Ritmul de procesare a controlului tirurilor cu cereale este, spre regret, mai scăzut în partea română, însă depunem eforturi pentru a degaja circulația transfrontalieră.”

Sursa: maia.gov.md

Asociația ”Forța Fermierilor” a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. Ultima manifestație a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală.

Atunci, reprezentanții Asociației au anunțat că își întrerup protestele până la 1 august, timp în care Guvernul trebuie să îndeplinească trei cerințe pentru a ajuta producătorii agricoli mici și mijlocii să iasă din criza din domeniu.

Este vorba despre alocarea a cel puțin 350 milioane lei pentru subvenții, aducerea din România a 4 000 tone de motorină și stabilirea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a moratoriului la achitarea penalității și dobânzilor față de creditori. În lipsa unor rezultate pozitive din partea autorităților, agricultorii au reluat protestele, luni, 14 august, în fața Guvernului.