Agricultor: „Nu încercați să politizați aceste proteste, noi suntem apolitici”

După două zile de proteste în teritoriu, fermierii au decis să acorde guvernării 10 zile pentru a redresa situația din domeniu.

În caz contrar, pe 19 iunie, agricultorii amenință că vor organiza un protest de amploare la Chișinău și în toată țara.

Acțiunile agricultorilor au fost dezbătute în cadrul emisiunii Actualitatea La Raport, de la AGRO TV Moldova.

Serghei Ivanov, membru al Consiliului de Administrare Asociația Forța Fermierilor: Înainte de a face un  pas, de a rezolva o problema, problema trebuie recunoscută. Problema noastră față de oamenii care ne conduc este  faptul că nu ne ascultă. Noi am identificat o problemă, erau multe metode non-financiare, nu s-a  intervenit absolut cu nimic. Și nu încercați să politizați aceste proteste, noi suntem apolitici. Pe zona pe care o reprezint și agricultorii pe care îi cunosc, nu fac parte toți din Asociația Forța Fermierilor.”

Președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, deputatul Alexandr Trubca, a declarat că se caută suport financiar pentru fermieri de la partenerii externi. Dar, agricultorii ar trebui să asigure sustenabilitatea unui eventual suport financiar.

Alexandr Trubca, deputat, președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară: „Pe componenta suport, dacă mergem la Bruxelles sau alți parteneri de dezvoltare și să discutăm că avem nevoie de suport. Întrebarea principală pe care o vor adresa ei este foarte simplă, noi suport oferim, cum asigurăm sustenabilitatea acestui suport? Cum facem ca la anul să nu veniți din nou și să spuneți că aveți nevoie de suport? Noi trebuie să facem un instrument care să lucreze perpetuu, și anul acesta și peste doi ani. Să încercăm a crește capacitatea de a rezista la tot felul de crize care vin peste agricultori.”

Chiar dacă la proteste au ieșit agricultori din majoritatea raioanelor țării, nu toți au dat curs invitației organizatorilor. Vasile Mîrzenco, directorul executiv al Federației Naționale A Fermierilor, a explicat cum vor acționa agricultorii pe care îi reprezintă.

Vasile Mîrzenco, director executiv, Federația Națională A Fermierilor:  „Noi, vom convoca consiliul și vom analiza încă o dată care este situația. Situația este cunoscută de fapt, ce vom face. Dacă ne aliniem sau nu. Noi nu putem în fiecare săptămână să consultăm consiliul, dacă ieri am spus că nu participăm. Reiese că noi, conducerea, îi agităm că hai să participăm la aceste proteste. Eu nu m-am ferit de proteste niciodată, dar în contextul situației actuale, eu nu le văd rezonabile.”

Asociația Forța Fermierilor a cerut premierului să semneze un memorandum cu cinci revendicări printre care: interzicerea temporară a importului de cereale din Ucraina, exportul exclusiv al produselor moldovenești prin Portul de la Giurgiulești, alocarea unor compensații de cel puțin 3000 de lei la hectar, la producerea grâului, orzului și rapiței, achitarea datoriilor restante la subvențiile pentru anul 2022 și extinderea listei de beneficiari cărora le vor fi restituite plățile TVA în cont.